Verhuurd vastgoed verzekeren

Verzekeringen voor verhuurd vastgoed

Om uw vastgoed zorgeloos te kunnen verhuren is het fijn als het risico op onverwachte kosten zo laag mogelijk is. Daarom is het belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Maar welke verzekeringen zijn nou het belangrijkst en op welke zaken dient extra gelet te worden? Floris van Dam, eigenaar van Jac. van Dam verzekeringen en expert in schadeverzekeringen, schreef hier een blog over.

De twee belangrijkste verzekeringen om af te sluiten voor verhuurd vastgoed zijn een Opstalverzekering en een Aansprakelijkheidsverzekering.

Opstalverzekering

Bij verhuurd vastgoed is de verhuurder degene die een opstalverzekering moet afsluiten. Als u deze verzekering afsluit voor verhuurd vastgoed, zijn er echter andere dingen waar u op moet letten dan bij zelfbewoning.

Commercieel vastgoed dient verzekerd te worden op een Opstalverzekering waar het gebruik verhuur op aangetekend staat. Voor zakelijke eigenaren is dit geen probleem maar voor eigenaren die in privé een woning aanschaffen wel. Veel verzekeraars in Nederland hebben namelijk niet de mogelijkheid om verhuur aan te tekenen. Verhuur wordt door verzekeraars gezien als een zwaarder risico dan eigen bewoning. Check hierom vooraf goed bij uw huidige Opstalverzekeraar of deze dit kan aanpassen.

Als na een schade blijkt dat er sprake is van verhuur terwijl het gebruik op eigen bewoning staat zullen veel verzekeraar direct een uitkering weigeren. Dit betekent dan ook direct een enorme financiële strop voor de eigenaar. Indien er sprake is van kamerverhuur dan wordt dit gezien als een nog een zwaarder risico. Dit risico is nauwelijks nog goed te verzekeren. Als u dit overweegt, dan raad ik u aan om vroegtijdig contact op te nemen met een verzekeringsspecialist.

Verzekeringen voor verhuurd vastgoed

Aansprakelijkheidsverzekering

Het klinkt vreemd, maar uw (verhuurde) opstal kan ook schade aan derden veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn het vallen dakpannen of een leuning die losraakt als iemand de trap op loopt. Om voor dit soort om dit soort voorvallen verzekerd te zijn is het verstandig om een “zakelijke aansprakelijkheidsverzekering verhuur onroerend goed” af te sluiten. In geval van zaak- of letselschade aan benadeelde kan deze geclaimd worden in geval van een gedekt evenement. Om met succes een claim in te dienen moet er altijd sprake zijn van een onrechtmatige daad van de verhuurder (bijvoorbeeld door slecht onderhoud).

Ook bij een Aansprakelijkheidsverzekering zal een polis, waarop alleen eigen gebruik staat (en dus geen verhuur), een schade veroorzaakt door een verhuurde woning afwijzen gezien het afwijkende gebruik.

Verhuur van een gemeubileerde woning

Als u uw woning gemeubileerd verhuurd, is het ook mogelijk om de inboedel te verzekeren op een inventaris-goederenverzekering. Let wel op dat er op dit soort polissen vaak alleen dekking is voor storm, brand, diefstal (na sporen van braak), waterschade e.d. Schades veroorzaakt door de huurder zijn dus niet gedekt. Tevens zal bij een wat oudere inboedel er ook sprake zijn van afschrijving. Hier wordt rekening mee gehouden bij de uitkering van schades. Overweeg dus goed of het risico/ de (dag)waarde van de inboedel groot genoeg is om te verzekeren.

Casus uit de praktijk
Hoe belangrijk het verzekeren van verhuurd vastgoed is, is gebleken uit een situatie waar een aantal jaar geleden door een kortsluiting in een elektrisch apparaat een enorme roetschade is ontstaan in een verhuurd appartement van een relatie. De gehele woning was zwartgeblakerd van de roetdeeltjes en het was onmogelijk om in de woning te blijven wonen. De huurders zijn direct elders geplaatst en er is een Salvage team ingeschakeld om de woning schoon te maken. Dit betekent dat alle potjes en pannen, tafels, stoelen en kasten moeten worden afgenomen om de roetdeeltjes te verwijderen. Dit is een enorm tijdrovende klus die ongeveer twee weken heeft geduurd. De totale schade aan het appartement was ongeveer €25.000 en er is achter de schermen ook nog eens €10.000 aan arbeid voor het Salvage team uitgekeerd. Het hoeft dus niet persé een verwoestende brand te zijn maar een simpele kortsluiting in een apparaat kan ook voor enorme schade zorgen. Het onderhoud van de elektrische installatie en cv-ketel is vaak voor rekening van de verhuurder maar zorg ook voor enige controle op de elektrische apparaten die een huurder meeneemt.

Interhouse verhuurmakelaars en Interhouse vastgoedmanagement werken al jarenlang nauw samen met Jac. van Dam verzekeringen. Zo worden risico’s zo goed mogelijk afgedekt en brengen zij relaties in contact met een gedegen specialist.

Video over de verzekeringen voor een verhuurder

Mareille Piena, eigenaresse van Interhouse vastgoedmanagement Amersfoort geeft in deze video antwoord op de vraag Welke verzekeringen moet een verhuurder afsluiten en wat wordt ermee gedekt? 

Wil jij meer weten? Neem dan contact op met een van onze vestigingen.

 

Meer van onze blog:

Gemeentelijke belastingen
14 maart, 2023

Gemeentelijke belastingen; wie betaalt wat?

Ieder jaar valt het aanslagbiljet voor de gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelastingen weer op de mat. Wij krijgen vaak de vraag voor ...
Lees meer
Energielabel Interhouse weet het
09 maart, 2023

Alles wat je moet weten over het energielabel voor je huis 

Wat is het energielabel? Het energielabel is een label dat volgens Europese richtlijnen moet worden meegeleverd bij de verkoop van allerlei ...
Lees meer