Update: Vanaf 1 januari 2023 zijn de fiscale regels voor het verhuren van een woning “in box 3” gewijzigd. Laat u goed informeren.
Origineel bericht: Voor de videoreeks ”Interhouse weet het” gaat Margot op zoek naar antwoorden op veel gestelde vragen. In deze video wordt de volgende vraag beantwoord: Wat zijn de belastingregels voor het verhuren van een woning? Hiervoor gaat Margot op bezoek bij Vincent Cools, verhuurmakelaar bij Interhouse verhuurmakelaars Utrecht. Hij is een specialist op dit gebied en daarom is Margot bij hem aan het juiste adres om antwoord te krijgen op deze vraag. Benieuwd naar het antwoord? Bekijk de gehele video hieronder.
Wat zijn de belastingregels voor het verhuren van een woning?
Dat is een goede vraag waar ik een heel uitgebreid antwoord op kan geven. Laat ik allereerst benadrukken dat de fiscale regels voor iedereen anders kunnen zijn. Laat je persoonlijke situatie altijd controleren door een expert.
Dat is goed advies, kun je wel de hoofdregels uitleggen?
Zeker, tot op heden is het zo dat als een particulier zijn eigen woning verhuurt de waarde van de woning vanaf dat moment fiscaal gezien in box 3 valt. In beginsel wordt in box 3 de waarde van de woning belast, maar zijn de inkomsten onbelast. Er zijn wel echter wat haken en ogen.
Zoals welke belastingregels?
Positief is dat tot op heden een eventuele hypotheekschuld van de waarde van de woning mag worden afgetrokken, dat zorgt dus voor een lager te belasten vermogen. Daar staat tegenover dat hypotheekrente in box 3 niet mag worden afgetrokken. Let er ook goed op dat de belastingdienst ervan uit gaat dat er binnen box 3 weinig tot geen arbeid mag worden verricht door de eigenaar om de inkomsten te realiseren.
Wil je dat je even toelichten?
Box 3 is binnen ons fiscale stelsel de vermogensbox. Als er binnen box 3 rendement wordt behaald stelt de fiscus als eis dat daar weinig arbeid voor wordt verricht door de eigenaar, of dat die arbeid wordt uitbesteed. Voldoe je niet aan die eis, dan kan het zo zijn dat de huurinkomsten toch in box 1 worden belast, zelfs met terugwerkende kracht.
Kun je een voorbeeld geven?
Stel, dat jij je eigen woning gaat verhuren, maar je zoekt zelf je huurders, voert zelf al het onderhoud uit en voert zelf alle administratie. In dat geval zou de belastingdienst kunnen stellen dat je teveel werk uitvoert om de huurinkomsten in box 3 te laten vallen en deze kunnen belasten in box 1, waar de tarieven oplopen tot bijna 50%.
Uitbesteden is in dat geval dus verstandiger. Zijn er verder nog belastingregels?
Ja, de gemeentelijke belastingen veranderen ook. Wettelijk gezien is het zo dat alle belastingen die betrekking hebben op het gebruik van de woning vanaf het moment van verhuur voor de huurder (dus de gebruiker) zijn. Alle gemeentelijke belastingen die te maken hebben met eigendom van de woning blijven voor rekening van de verhuurder.
Welke belastingen gaat het om?
Dat verschilt een beetje per gemeente, maar in de basis is dat onder andere de WOZ-aanslag, met een eigenaren en gebruikersgedeelte op de aanslag. Het gebruikersgedeelte is voor rekening van de huurder. Daarnaast heb je nog een waterschapsbelasting met een eigenaren en een gebruikers gedeelte. Het gebruikersgedeelte is voor de huurder. Onze huurders en verhuurders kunnen wij uitgebreid en op maat advies geven.
Meer informatie over het verhuren van woningen? Bekijk onze informatie over woning verhuren pagina.