Puntentelling

Strategische puntentelling

Vanaf 1 juli is de Wet betaalbare huur van kracht en is het onmogelijk om een woning te verhuren zonder een correcte puntentelling. Dit is een wettelijke verplichting die streng wordt gehandhaafd door de gemeente. Het niet naleven kan leiden tot hoge boetes. Daarom is het cruciaal om dit goed te regelen. Het puntensysteem is ingewikkeld en zelf invullen leidt vaak tot onnauwkeurige resultaten. Wij hebben gecertificeerde medewerkers die speciaal zijn opgeleid om de puntentelling nauwkeurig en efficiënt uit te voeren.  

Deze strategische puntentelling is inclusief:

– Een detailopname op locatie;
– Het uitvoeren van een professionele puntentelling volgens het nieuwe Woningwaarderingsstelsel;
– Het inventariseren van mogelijke knelpunten in een risicoanalyse*;
– Een maatwerk verbeteradvies;
– Het opstellen van een nieuwe gespecificeerde huurprijsopbouw*;
– Aanvullende persoonlijke uitleg over het resultaat en eventueel te ondernemen acties.

*indien van toepassing

Uw voordelen:

– Indien de woning is bewoond door een huurder plannen wij de afspraak voor de puntentelling rechtstreeks met de huurder. U hoeft hiervoor dus niets te regelen of zelf aanwezig te zijn;

– Het opstellen van de puntentelling wordt uitgevoerd conform het nieuwe woningwaarderingsstelsel (WWS),

– U krijgt duidelijkheid over uw te verhuren vastgoed en weet dus exact waar u aan toe bent.

– Ons eventuele verbeteradvies kan leiden tot verbetering van de rendabiliteit van uw vastgoed.

– Het updaten van de rapportage na realisatie van aanpassingen (bijvoorbeeld het updaten van het energielabel) is inbegrepen en zonder meerprijs; 

– De uitkomst is langdurig geldig,**, dus ook bij verhuur in de toekomst; 

Wij bepalen door een detailopname het puntenaantal en de bijbehorende maximale (kale) huurprijs van de woning. Onze werkwijze is gebaseerd op het per 1 juli 2024 in werking getreden WWS voor zelfstandige woonruimte. De maximale huurprijs als resultaat van de puntentelling, is gebaseerd op de tabel van wettelijke maximale huurprijzen*** voor zelfstandige woningen geldend in de periode van 01-07-2024 t/m 31-12-2024. 

** Zolang het WWS niet wijzigt, is de puntentelling geldig 

***Dit wettelijke maximum wordt elk jaar op 1 januari door de wetgever aangepast.

Belangrijk om te weten

Wat is een strategische puntentelling?

Bij een woningwaardering/strategische puntentelling komt meer kijken dan alleen het tellen van de punten door het meten van het oppervlak, het uitrustingsniveau en de energiezuinigheid. Met onze uitgebreide kennis van het woningwaarderingsstelsel kunnen wij goed adviseren ten aanzien van de mogelijke knelpunten en kansen om de uitkomst te verbeteren. Hierdoor kan de woning mogelijk met een hogere huurprijs worden verhuurd of zelfs als vrijesectorwoning worden verhuurd. Een strategische puntentelling is dus veel meer dan een puntentelling. 

Verstandig om nu te weten waar u aan toe bent

Met een opzegtermijn van een kalendermaand is er soms weinig tijd om veel te beslissen. Door de strategische puntentelling nu al uit te laten voeren kunnen we samen met u al het beste plan van aanpak bepalen voor de toekomst; dat geeft duidelijkheid en rust.  

Overgangsrecht lopende huurovereenkomsten

Wanneer uw verhuurde vrijesectorwoning volgens het huidige WWS 143 punten of minder heeft, loopt u het risico dat u de huurprijs naar beneden moet aanpassen. U heeft tot 1 juli 2025 de tijd om aanpassingen aan uw woning te verrichten die meer punten (en dus een hogere huurprijs) opleveren. Als de woning door aanpassingen dan 144 punten of meer oplevert, blijft de woning een vrijesectorwoning en hoeft de huur niet aangepast te worden. 

De huurprijsopbouw: totale huurprijs of kale huurprijs

Veel woningen worden gestoffeerd en soms zelfs gemeubileerd verhuurd. Uit de puntentelling blijkt de nieuwe maximale kale huurprijs voor de woning. Met het bepalen van de punten en de daarbij behorende maximale kale huurprijs ben je er dus nog niet. De waarde voor de servicekosten (levering en diensten), de waarde voor de stoffering en de meubilering mogen boven op de kale huurprijs bij de huurder in rekening worden gebracht. De totale huurprijs die de huurder betaalt is dus een opsomming van al deze items. De waarde die hiervoor opgenomen mag worden volgens het nieuwe Beleidsboek Servicekosten, is net als de kale huurprijs aan relevante wettelijke bepalingen gebonden.  

Ervaren & gecertificeerd

Met meer dan 25 jaar ervaring kennen wij de huurwoningmarkt en uw woning(en) als geen ander. Met onze opgeleide en gecertificeerde medewerkers bent u verzekerd van het beste resultaat voor uw woning(en).

Hoeveel kost een strategische puntentelling?

De kosten voor de strategische puntentelling bedraagt voor onze relaties € 249,00 incl. 21% BTW.

Beluister de podcast

Een vast goed gesprek over puntentelling

In een vast goed gesprek bespreken Ton Kortekaas en Tomas Lim samen met Jeroen Jones het belang en de valkuilen van het nieuwe Woningwaarderingsstelsel en de daaraan gekoppelde puntentelling.

Interhouse verhuurmakelaars partners

Logo Pararius
Logo Mini
Logo Expat rentals
Logo Funda
Logo Hielkema & co
Logo DataChecker
Logo ARPN
Logo Realworks
Logo VastgoedPro