Tijdelijke verhuur: een slimme keuze? 

Veel mensen denken dat tijdelijke verhuur niet meer mogelijk is door veranderende regels, maar klopt dat wel? Nee, dat klopt niet; tijdelijke verhuur kan nog steeds! Of je nu tijdelijk naar het buitenland gaat, wacht op de verkoop van je woning of een investering wilt behouden; er zijn nog steeds mogelijkheden.

Het is wél belangrijk om de regels goed te kennen en de juiste contracten correct te gebruiken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Laat je dus niet afleiden door verschillende nieuwsberichten waarin wordt aangegeven dat tijdelijke verhuur niet mag. De wetgever heeft een aantal mogelijkheden voor tijdelijke verhuur bewust opengelaten.

Wat kan er dan nog wel?

Sinds de invoering van de Wet vaste huurcontracten op 1 juli 2024 is tijdelijke verhuur beperkt, maar in onder andere deze situaties kan het nog steeds:

Tussenhuur met een diplomatenclausule

Ideaal als je tijdelijk ergens anders woont en daarna terugkeert in je woning. Deze huurovereenkomst biedt mogelijkheden met een minimale termijn, een verlenging en een einddatum waarop de huurder de woning weer moet verlaten.

Verhuur voor bepaalde tijd (maximaal twee jaar)

Dit is het model contract waar in de media het meeste om te doen is. Het klopt dat dit model in een aantal meer voor de hand liggende situaties niet meer kan worden gebruikt. Maar dit model blijft wel degelijk toepasbaar in geval van verhuur aan specifieke doelgroepen, zoals studenten, gescheiden ouders of urgente woningzoekenden.

Verhuur op basis van de Leegstandwet

Voor dit model dien je wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals o.a. het aanvragen van een vergunning bij de betreffende gemeente. Vervolgens kan je dit model contract perfect gebruiken voor woningen die te koop staan of op termijn worden gesloopt of gerenoveerd.

Doelgroepencontracten

Aan bepaalde doelgroepen kun je als verhuurder tijdelijk verhuren met het daarvoor opgestelde model. Studenten of grote gezinnen zijn voorbeelden van doelgroepen waarop dit model toepasbaar kan zijn.

Uitbreiding na 1 juli 2024

De Wet vaste huurcontracten heeft tijdelijke verhuur niet alleen beperkt, maar ook twee mogelijkheden toegevoegd: Proefsamenwooncontracten of verhuur aan eerstegraads familieleden. Voor beide mogelijkheden geldt dat er strenge voorwaarden bestaan en dat alles nauwkeurig moet worden beschreven in de huurovereenkomst.

Juridische valkuilen voorkomen

Huurders in Nederland genieten sterke huurbescherming en huurrecht is dwingend recht. Dat betekent dat het soms helemaal niet relevant is wat je in een huurovereenkomst opneemt, de wet staat daarboven. Een kleine fout in de huurovereenkomst kan betekenen dat een (bedoelde) tijdelijke huurder tóch recht krijgt om te blijven wonen. Als dat echt de bedoeling niet is voor jouw situatie dan wil je dat natuurlijk voorkomen. Daarom werken wij uitsluitend met huurovereenkomsten die voldoen aan de laatste wetgeving en opgesteld zijn door gespecialiseerde huurrechtadvocaten. Ook worden al onze medewerkers periodiek bijgeschoold en weten precies wanneer welk model toe te passen. Met deze aanpak zorg je voor de beste bescherming die je jou als verhuurder kunt wensen.

Wie regelt alles als je er niet bent?

Een tijdelijke huurder vinden is één ding, maar wie verzorgt de accurate contacten met de huurders, de inspecties, bezichtigingen, het onderhoud of een calamiteit als je er zelf weinig verstand van hebt of misschien helemaal niet in de buurt bent? Ook daar biedt Interhouse ontzorgende oplossingen voor.

Interhouse neemt alles uit handen.

Dat begint bij een maatwerk advies aan de hand van jouw situatie en wensen. Een doelgroepgerichte publicatie, persoonlijke bezichtigingen en een uitvoerige huurderselectie met veel aandacht voor screening. Het doel is om betrouwbare huurders aan te trekken van een hoog kwaliteitsniveau. Na het opstellen van het juiste model en juridisch correcte huurovereenkomst volgt een sleuteloverdracht met een uitvoerige woninginspectie en rapportage. Gedurende de huurovereenkomst kun je kiezen voor de diensten van Interhouse vastgoedmanagement. Zij incasseren de huur en houden grip en controle op jouw woning van A tot Z. Zo blijft jouw woning in goede staat, worden jouw maandlasten gedekt en heb je geen onverwachte zorgen.

Meer weten?

Tijdelijke verhuur kan een slimme keuze zijn, mits het goed geregeld is. Wil je weten welke mogelijkheden er in jouw situatie zijn en wat Interhouse voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem gerust contact op met één van onze vestigingen.

Meer van onze blog:

02 april, 2025

Verkopen of blijven verhuren? Waarom de keuze niet altijd zo logisch is als het lijkt.

De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest die invloed hebben op de vastgoedmarkt en de positie van particuliere woningverhuurders. ...
Lees meer
Omgeving Eindhoven, bij blog over update box 3
24 december, 2024

Het is (helaas) weer tijd voor een update over box 3

De gemoederen rond box 3 blijven ons, de wetgever en de belastingdienst bezighouden. Tot december was de wetgever voornemens om per 1-1-2027 te ...
Lees meer