Borg inhouden

Video: Mag een verhuurder de borg inhouden?

Gepubliceerd op: 18 februari 2021

Voor de videoreeks ”Interhouse weet het” gaat Margot op zoek naar antwoorden op veel gestelde vragen. In deze video wordt de volgende vraag beantwoord: Mag een verhuurder de borg inhouden als de huurder schade heeft veroorzaakt? Hiervoor gaat Margot op bezoek bij Marije Lim, eigenaresse van Interhouse vastgoedmanagement Lisse. Zij is een specialist op dit gebied en daarom is Margot bij haar aan het juiste adres om de vraag te laten beantwoorden. Benieuwd naar het antwoord? Bekijk de gehele video hieronder.

Mag een verhuurder de borg inhouden als de huurder schade heeft veroorzaakt?

Een vraag die veel vaker gesteld wordt. Het antwoord is ‘ja’, alleen er zitten wel wat mitsen en maren aan. Want een huurder die moet wel verantwoordelijk zijn voor de schade. Er mag niet zomaar iets ingehouden worden van een borgsom. Het is heel erg belangrijk dat er een goede voor- en eindinspectie heeft plaatsgebonden.

Voor en eindinspectie Interhouse

En waarom is dat zo belangrijk?

Dat is belangrijk omdat het wettelijk geregeld is dat de huurder in de gelegenheid moet zijn gesteld om schade te herstellen. En om die reden plannen wij ook twee tot vier weken van tevoren een voorinspectie met een huurder. Dan wordt er al gekeken of er schades zijn of zaken die hersteld moeten worden.

Maar mocht die huurder zijn gelegenheid niet hebben gepakt dan zijn er helaas schades en dan zou een verhuurder dat zelf kunnen oplossen door iemand in te schakelen of iets te vervangen. En die kosten mogen dan ingehouden worden van de borgsom. Is wel belangrijk dat er dan facturen overleg worden. Dus dat het een transparante verrekening is voor de huurder.

En kun je daar wat concrete voorbeelden van geven?

De meest voorkomende inhoudingen zijn schoonmaakkosten en qua schades boorgaatjes die niet gevuld zijn. Is best wel makkelijk, maar als een huurder denkt ‘dat ga ik niet zelf nog uitvoeren’, dan is het iets wat achteraf een verhuurder kan doen of iemand voor kan inschakelen. Gas/water/elektra verrekenen we wel eens met de borgsom als daar een verkering plaats moet vinden. Dat zijn wel de meest voorkomende schades waarvoor borg wordt ingehouden.

Meer informatie over vastgoedmanagement? Bekijk onze informatie over vastgoedmanagement pagina.

Of neem contact op met een van onze vestigingen

Meer van onze blog:

25 januari, 2023

Wanneer is een huurovereenkomst bindend? 

Je bent toch pas aan een huurovereenkomst gebonden wanneer je je handtekening hebt gezet? Of toch niet? Wij ervaren geregeld dat een huurder op ...
Lees meer
Drone appartementencomplex woningen
25 januari, 2023

Belastingplannen box 3, 2023

Stilzitten als je geschoren wordt? De vloedgolf van overheidsmaatregelen van de laatste jaren zorgt ervoor dat de vrije huursector om zeep wordt ...
Lees meer