Huurprijs

Video: Welke huurprijs mag een verhuurder vragen?

Voor de videoreeks ”Interhouse weet het” gaat Margot op zoek naar antwoorden op veel gestelde vragen. In deze video wordt de volgende vraag beantwoord: Welke huurprijs mag een verhuurder voor een woning vragen? Hiervoor gaat Margot op bezoek bij Rob Salman, verhuurmakelaar bij Interhouse verhuurmakelaars Sassenheim. Hij is een specialist op dit gebied en daarom is Margot bij hem aan het juiste adres om antwoord te krijgen op deze vraag. Benieuwd naar het antwoord? Bekijk de gehele video hieronder.

Welke huurprijs mag een verhuurder voor een woning vragen?

Dat is een goede vraag die ik zeker kan beantwoorden. Je moet weten dat er in Nederland een woningwaarderingsstelsel is. Je kunt op een woning een puntentelling toepassen waarin zaken als vierkante meters, WOZ-waarde, energiezuinigheid en luxeniveau leiden tot een aantal punten. In Nederland is er een wettelijk vastgestelde grens. Kom je onder die grens dan valt de woning in het gereguleerde of sociale segment en ben je gebonden aan een maximale huurprijs op basis van het aantal punten. Kom je boven de grens uit valt de woning in de vrije sector. Als dat het geval is mag een verhuurder elke huurprijs vragen die wenselijk is.

Mag een verhuurder dan bijvoorbeeld ook 10.000 euro per maand vragen?

Ja hoor dat mag, er is geen wettelijke limiet. Alleen is dan de marktwaarde bepalend, dus het huurbedrag dat een huurder bereid is om voor deze woning te betalen. Boven op een kale huurprijs kan een verhuurder aanvullende bedragen in rekening brengen voor eventuele stoffering, meubilering, energiekosten of andere services. Dit noem je servicekosten. Deze moeten kloppen met de waarde van de geleverde services.

Meer informatie over het verhuren van woningen? Bekijk onze informatie over woning verhuren pagina.

Of neem contact op met een van onze vestigingen

Meer van onze blog:

18 juni, 2024

Informatieplicht Wet goed verhuurderschap

Sinds 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht. We informeerden onze verhuurders daar vorig jaar al over door dit blog te schrijven. ...
Lees meer
drone Haarlem
30 mei, 2024

De betekenis van ‘kosten koper’ uitgelegd 

Bij bestaande te koop aangeboden woningen staat achter de vraagprijs vaak de afkorting ‘k.k.’ Dit betekent ‘kosten koper’. Dat houdt in dat er ...
Lees meer