Huisvestingsvergunning Den Haag

Alles wat je moet weten over een huisvestingsvergunning Den Haag

Vanaf juli 2019 gelden er nieuwe regels voor huurders en verhuurders. Dit is misschien al wel een tijd geleden, maar als u nog niet eerder op zoek was naar een huurwoning in Den Haag dan is de huisvestingsvergunning wellicht een nieuw concept voor u. Een huisvestingsvergunning moet u aanvragen als u een particuliere woning gaat huren. Door de invoering van deze maatregel wil het Haagse stadsbestuur de crisis op de woningmarkt bedwingen.

Wat is een huisvestingsvergunning?

Een huisvestingsvergunning Den Haag is een vergunning om in een goedkopere woning te mogen wonen. Op deze manier zorgt de gemeente Den Haag ervoor dat deze goedkopere woningen worden verhuurd aan mensen met een lager inkomen. Bent u van plan om te huren bij een woningcorporatie, dan hoeft u zelf niets te doen. De woningcorporatie regelt dan de huisvestingsvergunning in Den Haag.

Waarom een huisvestingsvergunning in Den Haag?

De crisis op de woningmarkt is al een tijdje aan de gang. Er zijn nog maar weinig woningen voor mensen met een middeninkomen. De gemeente Den Haag wil dat het kleine aantal woningen dat beschikbaar is eerlijker verdeeld wordt. Er is vooral een tekort aan zelfstandige huurhuizen voor mensen met een middeninkomen. Vaak kunnen zij de vrijgekomen huurwoningen niet betalen. Door de invoering van een huisvestingsvergunning wil Den Haag de huurmarkt reguleren en meer woningen voor deze groep vrijspelen.

Wanneer hebt u een huisvestingsvergunning in Den Haag nodig?

Zoals eerder gezegd is deze vergunning nodig om een goedkopere particuliere woning te huren. Wat verstaan we dan onder een goedkopere woning? De vergunning is nodig bij een zelfstandige woning die 185 of minder punten heeft. Wanneer de woning 185 of minder punten heeft, maakt de huurprijs niet uit. Heeft de zelfstandige woning een huurprijs van € 988,61 of minder? Dan hebt u ook een huisvestingsvergunning in Den Haag nodig. Zelfs als de woning meer dan 185 punten heeft.

Hebt u recht op een huisvestingsvergunning?

Aangezien niet alleen een goedkopere zelfstandige woning een voorwaarde is om een huisvestingsvergunning te krijgen, vraagt u zich wellicht ook af welke andere voorwaarden gelden. Er gelden andere voorwaarden voor een zelfstandige huurwoning met een huurprijs tot en met € 763,47 per maand en voor een huurwoning met een huurprijs tussen de € 763,47 en € 988,61 per maand.

De voorwaarden voor een zelfstandige woning met een huurprijs tot en met € 763,47 per maand zijn als volgt:

  • U bent 18 jaar of ouder
  • U bent in bezit van een geldig EER paspoort of verblijfsvergunning
  • Het belastbaar jaarinkomen van uw huishouden is € 49.013 of minder
  • De zelfstandige woning heeft minimaal 12 vierkante meter gebruiksoppervlakte per persoon
  • Wanneer de woning meer dan 80 vierkante meter woonoppervlakte heeft, moeten er minimaal 3 personen komen te wonen

Voor woningen met een huurprijs tussen € 763,47 en € 988,61 per maand of woningen met 185 punten of minder met een huurprijs boven € 763,47 per maand gelden de volgende voorwaarden:

  • U bent 18 jaar of ouder
  • U bent in bezit van een geldig EER paspoort of verblijfsvergunning
  • Het belastbaar jaarinkomen is minder dan € 61.148 wanneer u alleen woont
  • Het belastbaar jaarinkomen is minder dan € 77.521 wanneer uw huishouden bestaat uit 2 of meer personen
  • De zelfstandige woning heeft minimaal 12 vierkante meter gebruiksoppervlakte per persoon

Of u recht heeft op een huisvestingsvergunning in Den Haag hangt dus af van uw inkomen, de huurprijs en oppervlakte van de woning en uw gezinssituatie.

Hoe kan u een huisvestingsvergunning in Den Haag aanvragen?

Wanneer u een zelfstandige woonruimte wilt huren bij een woningcorporatie is het niet nodig om een vergunning aan te vragen. De woningcorporatie zal dit voor u regelen. Het aanvragen van een huisvestingsvergunning in Den Haag is alleen nodig wanneer u een particuliere woning gaat huren die voldoet aan bovengenoemde voorwaarden. Een huisvestingsvergunning Den Haag aanvragen doet u bij de gemeente.

Benodigdheden

Om een huisvestingsvergunning in Den Haag aan te vragen heeft u een aantal documenten nodig. Welke documenten u nodig heeft hangt af van uw persoonlijke situatie. U heeft in ieder geval een recent bewijs van inkomen nodig. Dit geldt voor uzelf en eventuele andere leden van uw huishouden. Het bewijs van inkomen mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Dit kan bijvoorbeeld een salarisstrook, werkgeversverklaring, of een maandoverzicht van uw uitkering of pensioen zijn. Op de website van de gemeente leest u welk bewijs u kunt inleveren als u eigen ondernemer of student bent.

Verder heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig, een kopie van het huurcontract ondertekend door u en de verhuurder, of een schriftelijke toestemming dat u in de woning mag wonen van de verhuurder (eigenaarsverklaring). Wanneer het huurcontract niet op uw eigen naam staat moet u in een toelichting uitleggen waarom dat zo is. De kosten voor de aanvraag van de huisvestingsvergunning zijn € 48,25 in 2022.

Verschil woonvergunning en huisvestingsvergunning Den Haag

Soms worden de termen woonvergunning en huisvestingsvergunning door elkaar gehaald. U heeft een woonvergunning alleen nodig als u wilt wonen in een woning die oorspronkelijk niet als woonruimte bedoeld is. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op een kantoorpand dat omgebouwd wordt tot woonruimte. Het bestemmingsplan van de ruimte is anders dan hoe u er gebruik van wilt maken. U heeft dus een vergunning nodig om het bestemmingsplan te wijzigen en er officieel een woning van te maken.

Een huisvestingsvergunning heeft u in Den Haag nodig als u een zelfstandige woning met een huurprijs onder € 988,61 per maand wilt gaan huren. Niet alleen Den Haag hanteert deze maatregel om de crisis op de woningmarkt te bedwingen. Ook in andere gemeenten moet u mogelijk een huisvestingsvergunning aanvragen wanneer u een zelfstandige woning wilt huren. De voorwaarden zijn mogelijk anders, kijk voor meer informatie op de website van de desbetreffende gemeente.

Huren zonder huisvestingsvergunning

De huurmarkt reguleren kan alleen wanneer er ook echt gehandhaafd wordt en dat is wat de Gemeente Den Haag steeds strenger doet. De Haagse Pandbrigade let scherp op de huisvestingsvergunningen en of het allemaal volgens de regels gaat. Als een woning wordt verhuurd door een niet-beroepsmatige verhuurder zonder vergunning, dan is de boete € 5.000 en bij de tweede overtreding € 10.000. Een beroepsmatige verhuurder wordt zwaarder gestraft. Bij de eerste overtreding krijgt een beroepsmatige verhuurder een boete van € 10.000 en bij de tweede keer € 20.000.

Niet alleen de verhuurder wordt gestraft door de Gemeente Den Haag. Wanneer u een huis huurt zonder een huisvestingsvergunning, wanneer dit wel verplicht is, dan riskeert u een boete van € 410. Naast de vervelende boete kan de gemeente via de rechter afdwingen dat u de woning moet verlaten. De risico’s van huren zonder huisvestingsvergunning Den Haag zijn groot.

Meer informatie nodig over woningverhuur in Den Haag? Kijk dan op onze Interhouse verhuurmakelaars Den Haag pagina.

Huisvestingsvergunning Den Haag