Video: Kan een koper nog afzien van de aankoop van een woning nadat er overeenstemming is bereikt?

Voor de videoreeks ”Interhouse weet het” gaat Margot op zoek naar antwoorden op veel gestelde vragen. In deze video wordt de volgende vraag beantwoord:

Kan een koper nog afzien van de aankoop van een woning nadat er overeenstemming is bereikt?

Hiervoor gaat Margot op bezoek bij Dirk-Jan Bonenkamp, aankoopmakelaar bij Interhouse aankoopmakelaars Eindhoven. Hij is specialist op dit gebied en daarom is Margot bij hem aan het juiste adres om antwoord te krijgen op deze vraag. Benieuwd naar het antwoord? Bekijk de gehele video hieronder.

Kan een koper nog afzien van de aankoop van een woning nadat er overeenstemming is bereikt?

Ja, dat kan. Na het ondertekenen van het koopcontract heeft de koper een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Tijdens deze bedenktijd mag hij of zij altijd afzien van de koop zonder gevolgen. Eventueel zou in het koopcontract ook een langere bedenktijd kunnen worden afgesloten. Na deze bedenktijd kan er wel nog beroep worden gedaan op de ontbindende voorwaarden.

Wat houdt dat precies in?

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die in de koopakte zijn opgenomen waardoor de koop kan worden ontbonden.

Kun je dat toelichten met een voorbeeld?

Onder voorbehoud van financiering wordt vaak afgesproken. Als het dan niet lukt om de hypotheek rond te krijgen kan de koop worden ontbonden. Ook kan er bijvoorbeeld onder voorbehoud van nationale hypotheekgarantie of bouwtechnische keuring worden aangekocht.

woning te koop

En wat nou als de koper niet aan deze ontbindende voorwaarden voldoet en toch na de bedenktijd wil afzien van de koop?

Dan moet het contract worden ontbonden en betaalt de koper een boete. Deze boete is meestal een percentage van de verkoopprijs en kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Daarnaast kan als de geleden schade hoger is dan de boete een aanvullende schadevergoeding worden gevraagd.

En de verkoper, kan die nog van de verkoop afzien?

Nee, de verkoper kan zich hier niet op beroepen, tenzij dit expliciet tussen partijen is afgesproken. Als de verkoper van de koop afziet hangt hier ook een flinke boete aan vast.

Meer informatie over het aankopen van woningen? Bekijk onze informatie over woning aankopen pagina.

Of neem contact op met een van onze vestigingen

Meer van onze blog:

28 juni, 2024

De Wet betaalbare huur

Onbegrijpelijk, maar na fel en terecht verzet vanuit de branche, en kritiek van diverse experts, waaronder de Raad van State, is de Wet ...
Lees meer
18 juni, 2024

Informatieplicht Wet goed verhuurderschap

Sinds 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht. We informeerden onze verhuurders daar vorig jaar al over door dit blog te schrijven. ...
Lees meer