drone Haarlem

De betekenis van ‘kosten koper’ uitgelegd 

Bij bestaande te koop aangeboden woningen staat achter de vraagprijs vaak de afkorting ‘k.k.’ Dit betekent ‘kosten koper’. Dat houdt in dat er naast de overeengekomen verkooprijs nog bijkomende kosten zijn voor rekening van de koper. Overigens bij nieuwbouwwoningen staat de afkorting ‘v.o.n.’ achter de koopsom. Dit betekent ‘vrij op naam’, dat wil zeggen dat de koper naast de aankoopsom juist geen bijkomende kosten heeft.

Welke kosten gaat het om?

Bij een overeenkomen koop met ‘kosten koper’ krijgt de koper naast de aankoopsom de volgende kosten voor zijn/haar rekening:
– Overdrachtsbelasting
– Notariskosten voor de leveringsakte
– Kosten voor een eventuele hypotheekakte
In de praktijk gaat het om een aantal procent van de koopsom als bijkomende kosten voor de koper. Deze kosten dienen te worden voldaan bij overdracht van de gekochte woning. Deze kosten koper bedragen al snel vele duizenden euro’s. Het is dan ook erg belangrijk dat je hier als koper rekening mee houdt in het totale budget bij de aankoop van een woning.

 Uit eigen middelen betalen

Deze kosten koper zijn in de meeste gevallen niet financierbaar via de hypotheek. Dit betekent dat de koper deze kosten uit eigen middelen moet kunnen voldoen. Bij bijvoorbeeld een voorbehoud financiering wordt er meestal uitgegaan van alleen de koopsom of een deel daarvan. Dat betekent dat het niet kunnen voldoen van de k.k. geen deel uitmaakt van dit eventuele voorbehoud.

Bezint eer ge begint

Ook hiervoor geldt weer dat je als koper goed moet weten wat de budgettaire (on)mogelijkheden zijn en dat je daar goed rekening mee houdt bij het kopen van een woning. Als je je professioneel laat bijstaan door een goede aankoopmakelaar kan er nauwlettend rekening worden gehouden met jouw persoonlijke situatie en kunnen teleurstelling of onaangename financiële verrassingen worden voorkomen.

Ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Meer van onze blog:

aankoop en verkoopmakelaar
30 mei, 2024

Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

Het belang van professionele bijstand Het aankopen of verkopen van een woning is een belangrijke beslissing. Het gaat om één van de grootste ...
Lees meer
drone Sassenheim
30 mei, 2024

Mag je als verhuurder de huur opzeggen als je de woning wilt verkopen?

Wat zijn jouw rechten en plichten als je als verhuurder de huur wilt opzeggen omdat je een woning wilt verkopen terwijl deze nog verhuurd is? Het ...
Lees meer