aankoop en verkoopmakelaar

Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

Het belang van professionele bijstand

Het aankopen of verkopen van een woning is een belangrijke beslissing. Het gaat om één van de grootste financiële transacties in een mensenleven. Daarnaast zijn er ook de nodige juridische vraagstukken en valkuilen welke grote gevolgen kunnen hebben.
Het is dan ook altijd raadzaam én verstandig om professionele bijstand in te schakelen bij het verkopen of aankopen van een woning.

In Nederland is het in de makelaardij alleen toegestaan om één partij te dienen. De makelaar zet zich dan in om voor die partij de beste voorwaarden te realiseren en om ervoor te zorgen dat zaken juridisch en contractueel in orde zijn. De makelaar wordt voor die diensten (vaak prestatiegericht) betaald door diens opdrachtgever.

Aankoopmakelaar

Als woningkoper kan een door jou in te schakelen aankoopmakelaar van grote waarde zijn. Deze makelaar dient namelijk alleen jouw belangen in de zoektocht naar een passende woning. Los van primaire toegang tot (nieuw) woningaanbod word je bijgestaan bij bezichtigen, onderzoek naar staat van de woning, juridische zaken en bij eventuele prijsonderhandelingen. Deze professional weet goed wat hij/zij doet en is jouw vertegenwoordiger naar de verkopende makelaar.

Verkoopmakelaar

Deze makelaar heeft maar één doel en dat is om de woning van zijn/haar opdrachtgever te verkopen onder de meest gunstige voorwaarden voor die verkoper. Dat betekent de hoogste prijs, de beste secundaire voorwaarden en de meest gedegen koper. In een vrij hectische woningmarkt zijn er vaak meerdere kandidaat-kopers en is een verkoopmakelaar dus behoorlijk ‘in the lead’. Als jij daar als (wellicht onervaren) particulier mee aan de slag moet is dat meestal geen goed idee.

Professional – Professional

Makelaars werken graag met elkaar samen omdat dit vaker leidt tot een professionele onderhandeling, geen onaangename verassingen en een soepeler verloop van een transactie. Zowel als verkoper als aankoper is professionele vertegenwoordiging eigenlijk een must. Onze makelaars kunnen jouw belangen dienen om tot het beste resultaat te komen.

Ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Meer van onze blog:

drone Haarlem
30 mei, 2024

De betekenis van ‘kosten koper’ uitgelegd 

Bij bestaande te koop aangeboden woningen staat achter de vraagprijs vaak de afkorting ‘k.k.’ Dit betekent ‘kosten koper’. Dat houdt in dat er ...
Lees meer
drone Sassenheim
30 mei, 2024

Mag je als verhuurder de huur opzeggen als je de woning wilt verkopen?

Wat zijn jouw rechten en plichten als je als verhuurder de huur wilt opzeggen omdat je een woning wilt verkopen terwijl deze nog verhuurd is? Het ...
Lees meer