Woningdelen

Video: Mag een woning verhuurd worden aan woningdelers?

Voor de videoreeks ”Interhouse weet het” gaat Margot op zoek naar antwoorden op veel gestelde vragen. In deze video wordt de volgende vraag beantwoord: Mag een woning verhuurd worden aan woningdelers? Hiervoor gaat Margot op bezoek bij Lars Pennings, verhuurmakelaar bij Interhouse verhuurmakelaars Amsterdam. Hij is een specialist op dit gebied en daarom is Margot bij hem aan het juiste adres om antwoord te krijgen op deze vraag. Benieuwd naar het antwoord? Bekijk de gehele video hieronder.

Mag een woning verhuurd worden aan woningdelers?

Misschien is het goed om eerst uit te leggen wat woningdelen precies is. Woningdelen is een populaire vorm van huren en met name in grote steden kan het interessant zijn om met meerdere mensen een huis te bewonen en hierdoor de woonlasten te delen. Er is spraken van woning delen wanneer meer dan twee personen die geen gezin vormen een woning huren.

En wanneer mag een woning dan worden verhuurd aan woningdelers?

Het toestaan van woningdelen wordt overgelaten aan de lokale huisvestingsverordening. Per gemeente is het verschillend wat de regels zijn omtrent woningdelen. Amsterdam heeft gekozen voor een vergunningensysteem en het afgelopen jaar zijn de voorwaarden wat veranderd. In Amsterdam wordt een maximumaantal vergunningen verstrekt.

En hoe zit dat dan in andere steden?

Rotterdam en Den Haag werken met een soortgelijk systeem, maar daar mag je tot drie personen verhuren zonder vergunning. In Groningen en Utrecht zijn de regels het strengst: hier komt het zelden voor dat er een vergunning wordt afgegeven voor woningdelen.

Woningdelen Amsterdam
Wat zouden jullie als Interhouse verhuurmakelaars adviseren als iemand in Amsterdam een woning wil verhuren aan meer dan twee collega’s of studenten?

In dat geval is er sprake van een woningdeelsituatie, en dus is het verplicht om een vergunning aan te vragen. Uiteraard kan verhuren aan een huurder die geen woningdeler is wel gewoon, dan is er geen vergunning nodig.

Als ik een vergunning aan zou willen vragen, wordt deze dan ook daadwerkelijk toegewezen?

De woning moet aan een bepaald aantal voorwaarden voldoen en er is maar een beperkt aantal vergunningen verkrijgbaar. De gemeente bepaald of je in aanmerking komt voor die vergunning.

Wil jij meer informatie over het verhuren van je woning? Bekijk onze informatie over woning verhuren pagina.

Of neem contact op met een van onze vestigingen

Meer van onze blog:

huurovereenkomst verlengen
09 juni, 2023

Hoe vaak mag een huurovereenkomst worden verlengd?

Er bestaat soms onduidelijkheid over hoe vaak je een huurovereenkomst mag verlengen. Er is wettelijk namelijk geen maximumaantal verlengingen ...
Lees meer
Rotterdam Wet goed verhuurderschap
08 juni, 2023

Daar is hij dan en ook al per 1 juli van dit jaar; De Wet goed verhuurderschap.

In een krappe woningmarkt zijn er helaas verhuurders die het wat minder nauw nemen met de regels en met het woongenot van hun huurders. In onze ...
Lees meer