Schade huurwoning

Video: Als er schade is in een huurwoning, welke kosten zijn voor verhuurder en welke voor huurder?

Voor de videoreeks ”Interhouse weet het” gaat Margot op zoek naar antwoorden op veel gestelde vragen. In deze video wordt de volgende vraag beantwoord: Als er schade is in een huurwoning, welke kosten zijn voor verhuurder en welke voor huurder? Hiervoor gaat Margot op bezoek bij Bas Ros, verhuurmakelaar bij Interhouse vastgoedmanagement Haarlem. Hij is een specialist op dit gebied en daarom is Margot bij hem aan het juiste adres om antwoord te krijgen op deze vraag. Benieuwd naar het antwoord? Bekijk de gehele video hieronder.

Als er schade is in een huurwoning, welke kosten zijn voor verhuurder en welke voor huurder?

Hoewel er altijd een grijs gebied bestaat is in de Nederlandse wet relatief duidelijk geregeld welke kosten voor huurder en welke voor verhuurder zijn. De wetgever heeft dit vastgelegd in het zogenaamde besluit kleine herstellingen. De hoofdregel is dat groot onderhoud voor de verhuurder is en klein onderhoud voor de huurder.

Heb je ook een voorbeeld van groot of klein onderhoud?

De verhuurder is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld buitenschilderwerk of het vervangen van een cv-ketel. De huurder moet op zijn beurt boorgaatjes die hij heeft gemaakt netjes opvullen, maar moet ook zelf de cv-ketel bijvullen als dat nodig is.

Waar kan ik de verdeling van kosten terugvinden?

Kijk daarvoor even op de website van rijksoverheid.

onderhoud en schade door interhouse vastgoedmanagement

En wat nu als de huurder niet handig genoeg is om dat zelf te doen?

Dan blijft hij alsnog verantwoordelijk, hij zal dan voor eigen rekening iemand in moeten schakelen om het werk voor hem uit te voeren. De huurder kan natuurlijk ook aan de verhuurder of diens beheerder vragen of die kunnen helpen. Wij in Haarlem zijn daar volledig op ingericht en hebben zelfs een eigen technische dienst met servicebus. Bedenk wel dat hier vaak kosten aan verbonden zijn.

Wel belangrijk om te vermelden is dat een huurder ook de rekening betaalt wanneer een schade ontstaat door schuld van de huurder. Dan maakt het niet uit of het een grote of kleine reparatie is. Dus stel dat een huurder het bad laat overlopen en hierdoor ontstaat lekkage, waardoor een vloer vervangen moet worden zijn die kosten in beginsel voor een huurder. Gelukkig is er in een dergelijk geval vaak wel een verzekering die de kosten dekt.

Meer informatie over het verhuren van woningen? Bekijk onze informatie over vastgoedmanagement pagina.

Of neem contact op met een van onze vestigingen

Meer van onze blog:

Woning te huur
16 mei, 2024

Hoe werkt een bezichtiging?

Een bezichtiging is wat ons betreft een verplichte stap in ons verhuurproces. Wij willen dat kandidaat huurders de woning live bekijken en zich ...
Lees meer
18 april, 2024

Tijdelijk jouw eigen woning verhuren? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.  

Het komt vaak voor dat woningeigenaren hun woning tijdelijk willen verhuren. Hiervoor nemen zij contact op met één van onze vestigingen en worden ...
Lees meer