Rookmelder

Brandpreventie: belangrijk om te weten

Brandveiligheid is erg belangrijk, daarom is het ook al sinds 2003 verplicht dat in nieuwbouwwoningen op elke verdieping een rookmelder is geplaatst. Vanaf juli 2022 geldt deze verplichting ook voor bestaande bouw. Als verhuurder is dit het moment om verantwoordelijkheid te nemen en aan deze verplichting te gaan voldoen.

Minister Knops wil het bouwbesluit aanpassen en verplicht stellen dat in elk huis in Nederland op iedere verdieping een rookmelder hangt. Per bouwlaag moet er minimaal één rookmelder hangen in de ruimte waar de vluchtroute doorheen gaat, dus in de gang/overloop. Per 1 juli 2022 geldt deze verplichting. Dit geeft huiseigenaren voldoende tijd om zich voor te bereiden op de aangepaste regels en voorkomt problemen bij de levering en beschikbaarheid van rookmelders. Het voorstel wordt binnenkort aangeboden bij de tweede kamer.

Brandpreventie was tot op heden wettelijk gezien de taak van huurders. Moreel gezien was het altijd al verstandig om huurwoningen uit te rusten met voldoende brandpreventiemiddelen, maar vanaf 1 juli 2022 is het dus vanuit het bouwbesluit verplicht om rookmelders te plaatsen. Deze verplichting geldt niet voor blusmiddelen en CO-melders, maar wij adviseren verhuurders ook om hierin te voorzien. Interhouse adviseert alle verhuurders om bij een huurderswisseling de benodigde melders te plaatsen als deze nog niet aanwezig zijn. Voor brandveiligheid werken wij samen met First Response, een specialist op het gebied van brandpreventie. Op deze pagina kunt u via hen advies krijgen en de benodigde rookmelders, blusmiddelen en CO-melders bestellen.

Waarom zijn deze melders zo belangrijk?
Het is niet voor niets dat deze verplichting eraan zit te komen. Vanuit onder meer Brandweer Nederland was het duidelijke advies om deze verplichting ook in bestaande bouw door te voeren. Jaarlijks komen er gemiddeld 31 mensen om het leven als gevolg van woningbranden. Uit onderzoek blijkt dat door alle woningen op iedere woonlaag van een rookmelder te voorzien, dit aantal kan worden teruggedrongen naar 18. De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. De voornaamste reden hiervoor is dat tijdens het slapen het reukvermogen niet goed werkt en slachtoffers dus ook niet wakker worden. Omdat rook erg giftig is, raakt een slachtoffer buiten bewustzijn.

Kortom, zorg dat in uw verhuurde woning de brandveiligheid gewaarborgd is.

Meer van onze blog:

06 september, 2023

Opzegging van een huurovereenkomst, hoe werkt dat?

Aan alles komt een keer een einde, ook aan een huurovereenkomst. Echter om deze correct te beëindigen zijn er voorwaarden en regels. Het is ...
Lees meer
Servicekosten appartementencomplex
22 augustus, 2023

Wat zijn servicekosten?

De huurprijs die een huurder voor een woning moet betalen is vaak opgesplitst in een kale huurprijs en daarnaast een vergoeding voor leveringen ...
Lees meer