Eerst kopen of eerst verkopen: wat is verstandig?

Je hebt een eigen woning maar wilt verhuizen. Wat ga je doen? Verkoop je eerst jouw woning of koop je eerst een nieuwe woning? Beide opties hebben voor- en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Eerst kopen

Heb je een specifieke nieuwe woning op het oog? Dit kan een reden zijn om eerst te kopen, zodat de woning niet aan je neus voorbijgaat. Met een beetje geluk kan je de overdracht van beide woningen op elkaar afstemmen. Zo zit je niet met dubbele woonlasten.

Wat als je woning minder opbrengt?

Maar er zijn ook risico’s. Een daarvan is dat je huidige woning minder opbrengt dan je had verwacht. Heb je de overwaarde nodig voor het kopen van je nieuwe woning? Dan moet je een overbruggingskrediet afsluiten. Een geldverstrekker gaat vaak uit van 90% van de getaxeerde waarde van je huidige woning. Levert de woning onvoldoende op om het overbruggingskrediet af te lossen? Dan moet je jouw nieuwe hypotheek verhogen of het overbruggingskrediet aflossen met eigen geld.

Mogelijk dubbele woonlasten

Een ander risico is dat het langer duurt dan je verwachtte om je oude woning te verkopen. Dan zit je tijdelijk met dubbele woonlasten. De hypotheeklasten van de oude woning en de nieuwe woning. Vaak heb je ook nog de hypotheekrente over het overbruggingskrediet.

Meeverhuizen lage hypotheekrente misschien niet mogelijk

Heb je nu een lage hypotheekrente? Dan wil je die natuurlijk meeverhuizen naar je volgende woning. Bij sommige geldverstrekkers kan je alleen je hypotheekrente meenemen als je eerst je oude woning verkoopt.

Eerst verkopen

Eerst je huidige woning verkopen heeft één groot voordeel: je weet precies wat je woning opbrengt. En dus is 100% duidelijk wat je financiële mogelijkheden zijn bij de aankoop van een nieuwe woning. Ook fijn: je overwaarde is vaak meteen beschikbaar, waardoor je geen overbruggingskrediet hoeft af te sluiten.

Tijdelijk zonder woning

Een nadeel is dat je tijdelijk zónder woning zit als niet meteen lukt een andere woning te vinden. Je moet dan vervangende woonruimte regelen. En dus ook twee keer verhuizen.

En heb je een specifieke woning op het oog die je wilt kopen? Dan is de kans groot dat deze weg is als je eerst je huidige woning verkoopt. Je kunt wellicht met de verkoper afspreken dat je de nieuwe woning koopt met als voorbehoud dat jouw eigen woning binnen een bepaalde termijn is verkocht. Maar het is maar de vraag of dat wordt geaccepteerd.

Hypotheekadviseur

Ga voordat je een besluit neemt sowieso eerst langs bij een hypotheekadviseur. Deze kan je vertellen wat je mogelijkheden zijn, wat je nieuwe maandlasten worden en welke stappen je kunt of moet nemen.

Vergeet ook vooral niet om gebruikt te maken van een gerenommeerde makelaar. Hij/zij kan je uitstekend informeren en samen kun je een gedegen aan- en verkoopplan maken en vervolgens kun je een weloverwogen keuze maken tussen ‘eerst kopen of eerst verkopen’.

Ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact met ons op.

 

 

Meer van onze blog:

Woning te huur
16 mei, 2024

Hoe werkt een bezichtiging?

Een bezichtiging is wat ons betreft een verplichte stap in ons verhuurproces. Wij willen dat kandidaat huurders de woning live bekijken en zich ...
Lees meer
18 april, 2024

Tijdelijk jouw eigen woning verhuren? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.  

Het komt vaak voor dat woningeigenaren hun woning tijdelijk willen verhuren. Hiervoor nemen zij contact op met één van onze vestigingen en worden ...
Lees meer