drone Sassenheim

Mag je als verhuurder de huur opzeggen als je de woning wilt verkopen?

Wat zijn jouw rechten en plichten als je als verhuurder de huur wilt opzeggen omdat je een woning wilt verkopen terwijl deze nog verhuurd is? Het antwoord hangt af van verschillende factoren en wettelijke bepalingen. 

Wettelijke opzeggingsgrond

Voor iedere huuropzegging door een verhuurder geldt dat hier een wettelijke opzeggingsgrond voor dient te zijn. Dit zijn er maar enkelen. Maar (voornemen tot) verkoop is er geen. Huuropzegging zou dan alleen kunnen als de woning op basis van de leegstandswet verhuurd is. Ook als er een korte tijd huurovereenkomst (maximaal 2 jaar) is gesloten waarbij verhuurder nog een aanzeggingsmogelijkheid heeft.
Maar in de meeste gevallen kan de verhuurder de huur dus niet zomaar opzeggen wanneer hij/zij de woning wil verkopen. Dit betekent dat de huurder in principe het recht heeft om in de woning te blijven wonen, zelfs nadat de woning is verkocht. Het bekende credo geldt; koop breekt geen huur.

Verkopen van verhuurde woning

Het kan echter wel dat een verhuurder een woning verkoopt in verhuurde staat, dus inclusief huurder en lopende huurovereenkomst. De woning wordt dan eigenlijk als een belegging verkocht. Bij verkoop wordt de nieuwe eigenaar dan de nieuwe verhuurder. De zittende huurder blijft gewoon de huur betalen aan de nieuwe eigenaar en kan in de woning blijven wonen, zolang de nieuwe eigenaar de huurovereenkomst respecteert. 

Verkoopintentie

Bij verkoop van een verhuurde woning dient een verhuurder wel procedures te volgen. De huurder moet op de hoogte worden gebracht van de intentie om de woning te verkopen en moet wellicht mee gaan werken om toegang te verlenen aan potentiële kopers om de woning te bezichtigen. Het niet naleven van deze regels zou kunnen leiden tot juridische problemen voor de verhuurder. 

Kortom, hoewel de verkoop van een woning niet automatisch het recht geeft om de huur op te zeggen, zijn er nog steeds manieren waarop de verhuurder de woning kan verkopen terwijl de huurder er nog in woont. Het is echter essentieel om de wettelijke vereisten en procedures te begrijpen om conflicten te voorkomen en een soepele overgang te garanderen voor zowel de verhuurder als de huurder.  

Bij twijfel is het altijd verstandig om juridisch advies in te winnen of contact op te nemen met een ervaren verhuurmakelaar. 

Neem gerust contact op met één van onze vestigingen om de mogelijkheden te bespreken.

Meer van onze blog:

drone Haarlem
30 mei, 2024

De betekenis van ‘kosten koper’ uitgelegd 

Bij bestaande te koop aangeboden woningen staat achter de vraagprijs vaak de afkorting ‘k.k.’ Dit betekent ‘kosten koper’. Dat houdt in dat er ...
Lees meer
aankoop en verkoopmakelaar
30 mei, 2024

Wat is het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar?

Het belang van professionele bijstand Het aankopen of verkopen van een woning is een belangrijke beslissing. Het gaat om één van de grootste ...
Lees meer