Tijdelijke verhuur

Uw woning tijdelijk verhuren, kan dat zomaar? 

Wilt u uw huis (tijdelijk) verhuren omdat u tijdelijk ergens anders gaat wonen? Interhouse helpt u graag! Verhuist u, bijvoorbeeld vanwege werk, tijdelijk naar een andere plek en wilt u uw woning niet verkopen? Als u tijdelijk uw woning verlaat met de intentie om er na een bepaalde tijd weer terug te keren, dan is het slim om deze woning tijdelijk te verhuren. U kunt uw woning aanhouden en genereert inkomsten, zodat u de maandelijkse lasten zorgeloos kan blijven betalen. 

Het lijkt misschien makkelijk om uw woning tijdelijk te verhuren, maar niets is minder waar. Er komt veel kijken bij (tijdelijke) woningverhuur. Denk aan het vinden van een goede huurder, de wettelijke verplichtingen waar een huurovereenkomst aan moet voldoen, mogelijke conflicten met een huurder, maar ook onderhoud en reparaties die uitgevoerd moeten worden in de woning. Zeker als u zelf niet in staat bent om meldingen op te pakken of de woning regelmatig te inspecteren, omdat u bijvoorbeeld in het buitenland verblijft, kan dit veel gedoe en stress opleveren. Update: in 2024 veranderen de regels omtrent het tijdelijk verhuren van een woning. Er blijven genoeg mogelijkheden over, lees er alles over in ons blog “De Wet vaste huurcontracten“.

De juiste huurder voor uw woning

Ook wanneer u tijdelijk uw woning wilt verhuren wilt u uiteraard de beste huurder hebben, die goed voor uw woning zorgt. Als u na een aantal jaren terugkeert in uw eigen huis dan wilt u niet dat uw huis uitgewoond is. Daarnaast wilt u natuurlijk niet te maken krijgen met huurders die niet betalen. Door onze jarenlange ervaring weten we waar op gelet moet worden bij het vinden van de juiste huurder. Daarnaast vindt er een uitgebreide screening plaats. Op deze manier verkleinen we het risico om tijdelijke huurders te treffen die niet goed met de woning omgaan. 

Checklist tijdelijk verhuren 

Huurovereenkomst voor tijdelijk woning verhuren 

Door de juiste huurovereenkomst op te laten stellen kunt u zorgeloos uw woning tijdelijk verhuren. Er zijn veel wettelijke bepalingen waaraan gedacht moet worden bij het aangaan van een huurovereenkomst, zoals een juiste huurprijs en opzegtermijn. De huurovereenkomsten van Interhouse zijn up to date zodat ze aan de actuele regelgeving voldoen. Ze zijn opgesteld door een toonaangevend advocatenkantoor (gespecialiseerd in huurrecht) en gevormd door onze jarenlange ervaring.  

Huurders genieten enorme huurbescherming in Nederland. Als u niet aan de formaliteiten voldoet wanneer u de huurovereenkomst aangaat of wanneer u het opzegt, dan loopt u het risico dat u de huurovereenkomst helemaal niet meer kunt opzeggen en de huurders voor onbepaalde tijd in uw huis mogen blijven. Wij kennen deze regelgeving door en door en helpen u hierbij. 

Inchecken in tijdelijke woning 

Nadat alles rond is en de huurovereenkomst is ondertekend vindt de sleuteloverdracht plaats. Wij zijn daarbij aanwezig om een gedegen begininspectie van de woning uit te voeren. Dit is erg belangrijk omdat hiermee discussies achteraf kunnen worden voorkomen. Interhouse brengt middels een inspectierapport en een uitgebreide fotorapportage de staat van de woning in kaart. Dit kan bij het einde van de huurperiode worden gebruikt om schades en gebreken vast te stellen. 

Beheer van uw woning bij tijdelijk verhuren

De ketel is stuk gegaan en er moet zo spoedig mogelijk een monteur langskomen. Wanneer u in het buitenland zit en misschien zelfs te maken heeft met een tijdsverschil, dan is het niet altijd mogelijk om snel te schakelen. Wellicht is dit een factor die u tegenhoudt uw woning tijdelijk te verhuren. Wanneer u Interhouse vastgoedmanagement het beheer van uw woning bij tijdelijk verhuren op zich laat nemen dan hoeft dat niet. Wij maken gebruik van betrouwbare partijen die snel en adequaat werk kunnen verrichten. Uitgangspunt is dat wij bij (hoge) kosten eerst bij u nagaan of deze akkoord zijn. Vervolgens zorgen wij ervoor dat het gebrek in overleg met de huurder zo snel en efficiënt mogelijk wordt opgelost, tegen een redelijke prijs. De factuur die wij hiervoor ontvangen wordt verrekend met de huurpenningen, zodat u hier geen omkijken naar heeft. Zo bent u zo min mogelijk tijd kwijt aan het tijdelijk verhuren van uw woning. 

woninginspectie bij tijdelijke verhuur

Eindinspectie na tijdelijk woning verhuren 

Daarnaast voert Interhouse vastgoedmanagement ook de voorinspectie en de eindinspectie van de woning uit na de tijdelijke woningverhuur. Wij weten als geen ander waar op gelet dient te worden bij zo’n eindoplevering. Door middel van de juiste tips & tricks bereiden we huurders zo goed mogelijk voor op de eindoplevering en voorkomen we daarmee vaak problemen bij de sleuteloverdracht. Tijdens de grondige eindinspectie worden gebreken en schades (welke niet zijn opgemerkt of gemeld bij de voorinspectie) zo veel mogelijk in kaart gebracht en wordt er afgesproken welke acties nodig zijn en voor wiens rekening deze komen. Wij beheren de waarborgsom zodat wij eventuele reparatie- en schoonmaakkosten hiermee kunnen verrekenen. Ook hier hoeft u zich dan niet keer op keer druk over te maken wanneer u uw woning tijdelijk heeft verhuurd. 

Wij adviseren u om Interhouse als verhuurmakelaar in te schakelen, als u van plan bent uw woning te verhuren.

Video Mag ik tijdelijk mijn woning verhuren

Judith de Regt, eigenaar van Interhouse verhuurmakelaars Breda, geeft, samen met Maartje van Peer in deze video het antwoord op de vraag: mag ik tijdelijk mijn woning verhuren?

 

Meer van onze blog:

Woning te huur
16 mei, 2024

Hoe werkt een bezichtiging?

Een bezichtiging is wat ons betreft een verplichte stap in ons verhuurproces. Wij willen dat kandidaat huurders de woning live bekijken en zich ...
Lees meer
18 april, 2024

Tijdelijk jouw eigen woning verhuren? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.  

Het komt vaak voor dat woningeigenaren hun woning tijdelijk willen verhuren. Hiervoor nemen zij contact op met één van onze vestigingen en worden ...
Lees meer