Omgeving Eindhoven, bij blog over update box 3

Het is (helaas) weer tijd voor een update over box 3

De gemoederen rond box 3 blijven ons, de wetgever en de belastingdienst bezighouden. Tot december was de wetgever voornemens om per 1-1-2027 te heffen over het werkelijk rendement. Voor verhuurd vastgoed zou dat simpel gezegd betekenen dat jaarlijks het verschil tussen de baten (huurinkomsten) en lasten (kosten onderhoud, rente, Interhouse, etc.) wordt belast. Waardeaangroei en investeringen (denk daarbij aan verbouwingen en waarde vermeerderende investeringen) worden pas belast bij een eventuele verkoop van het vastgoed. Hierbij wordt de waarde op 1-1-2027 als startpunt genomen. Hierbij is het belangrijk om te benadrukken dat dat dus niet de aankoopwaarde is van een vastgoedobject dat eerder dan 1-1-2027 is aangekocht maar de waarde van dat object op 1-1-2027. Waardeaangroei vóór die periode wordt dus niet bij verkoop belast. Deze aangroei is namelijk al in de forfaitaire heffing in eerdere jaren belast.

Negatief advies van Raad van State

De Raad van State heeft op 2 december 2024 een negatief advies uitgebracht over het bovengenoemde wetsvoorstel. Dit zit vooral op de praktische uitvoerbaarheid rond de heffing rond vastgoed. Dit wordt als te ingewikkeld en praktisch onuitvoerbaar bestempeld. De wetgever is terug naar de tekentafel gestuurd waarbij de Raad van State heeft meegegeven dat zij (toch nog) heil zien in een forfaitair systeem. Daarnaast heeft de staatssecretaris op 13 december aangegeven dat 1-1-2027 niet haalbaar is en de invoering van een nieuw stelsel pas per 1-1-2028 zal plaatsvinden.

Verhoging forfaitaire rendement?

Dat de overheid worstelt met de heffing op vermogen(srendement) werd 13 december nogmaals duidelijk. Het huidige kabinet speelt met het idee om het budgettaire gat te vullen door het forfaitaire rendement te verhogen naar 7,66%. Mocht deze verhoging er komen dan zal dit ongetwijfeld voor (nog) meer rechtszaken zorgen. Ook klinkt er vanuit de Tweede Kamer en daarbuiten veel kritiek, dus ik verwacht niet dat dit voorstel de eindstreep zal halen. Dan zou het netter (niet beter) zijn om het heffingstarief te verhogen.

Juni-arresten

Achter de schermen gebeurt er dus een hoop. Voor de praktijk is het van belang dat we dus nog wel even met het forfaitaire systeem te maken hebben. Hoe dit werkt en hoe de zogenoemde “juni-arresten” vastgoedbeleggers hierbij kunnen helpen gaan wij bespreken in onze volgende podcast.

Wordt vervolgd…

Meer van onze blog:

06 december, 2024

Huurverhoging na 2024, een studie op zich 

Een pakkend voorbeeld van overregulering? Ik som hieronder even een aantal factoren op die van invloed zijn op de huurverhoging van woningen in ...
Lees meer
Interhouse Den Haag
03 december, 2024

Kan ik mijn woning verkopen zonder verkoopmakelaar? 

De markt is behoorlijk oververhit. Sommige mensen denken dan dat verkopen dus vanzelf gaat en de nood of meerwaarde van een verkoopmakelaar er ...
Lees meer