Jeroen Jones puntentelling

Het belang van een correct uitgevoerde puntentelling voor verhuurders

Met de invoering van de Wet betaalbare huur op 1 juli, is het woningwaarderingsstelsel belangrijker dan ooit voor verhuurders. Het bepalen van de juiste huurprijs op basis van een nauwkeurige puntentelling is niet langer vrijblijvend – het is een wettelijke en dwingende verplichting. Maar wat betekent dit precies voor jou als verhuurder? 

Waarom de puntentelling zo belangrijk is

Het woningwaarderingsstelsel, dat dit jaar 30 jaar bestaat, bepaalt de maximale kale huurprijs die je voor een woning mag vragen. Door de nieuwe regelgeving heeft dit stelsel een nog grotere impact op de huurmarkt. Naast de gereguleerde sociale sector (woningen met maximaal 143 punten) is er een nieuw gereguleerd segment toegevoegd; de middenhuur. Woningen die tussen de 144 en 186 punten hebben, vallen in deze nieuwe categorie én hebben nu tevens een dwingende maximale kale huurprijs. Voor 1 juli viel een woning met meer dan 144 punten in de vrije sector en dat is natuurlijk een enorm verschil met de nieuwe situatie.

Daar komt nog eens bij dat gemeentes vanaf 1 januari 2025 kunnen handhaven op correcte naleving van deze wetgeving. Woningen in het sociale en middenhuursegment mogen niet verhuurd worden voor een te hoge huurprijs.  

Het niet correct uitvoeren van een puntentelling kan resulteren in grote financiële gevolgen, zoals het verlagen van de huurprijs of er kunnen zelfs bestuurlijke boetes vanuit de gemeente opgelegd worden. 

Overgangsrecht

Het is een uitzonderingssituatie en gaat tegen de belofte van de minister in, maar er zijn ook woningen met een lopende huurovereenkomst die getroffen kunnen worden door de nieuwe regels. Het gaat hier om woningen die voor 1 juli 2024 zijn verhuurd met een geliberaliseerde huurprijs, maar bij puntentelling na 1 juli 2024 minder dan 144 punten behalen. Verhuurders van deze woningen hebben tot 1 juli 2025 de tijd om de kwaliteit van hun woning dusdanig te verbeteren zodat de woning toch 144 punten of meer haalt en daardoor geliberaliseerd blijft.* 

*Het kan dus voorkomen dat een woning voor 1 juli 2024 wel voldoende kwaliteit had om in de vrije sector verhuurd te worden en op die basis ook is verhuurd maar nu opeens door de nieuwe regelgeving onder het overgangsrecht valt. Mijns inziens druist dit in tegen de principes van de rechtstaat en valt hiertegen te procederen. Je had als verhuurder dan immers rekening moeten houden met regelgeving die nog niet bestond. 

Laat de puntentelling over aan een expert

Het puntensysteem is complex. Hoewel het eenvoudiger lijkt geworden, kunnen kleine verschillen een groot effect hebben op de huurprijs. Zelf een puntentelling invullen lijkt wellicht gemakkelijk, maar het risico op fouten is groot. Bijvoorbeeld: een luxe koelkast krijgt geen punten als deze niet is ingebouwd, hoe high-tech en duur deze ook mag zijn. En zo zijn er tientallen nuances te bedenken die enorme gevolgen kunnen hebben. Een incorrecte puntentelling kan leiden tot grote verschillen in huurprijs. Wij hebben bijvoorbeeld eigenaren geholpen die dachten dat hun woning in de vrije sector viel, maar na een herberekening bleek dat de woning in de middenhuur viel – een verschil van honderden euro’s per maand. En als deze verhuurder de verhuur had doorgezet en dus onterecht geliberaliseerd had verhuurd, dan had dit naast dwingende huurverlaging wellicht ook nog tot boetes kunnen leiden.

Verhoog de waarde van je woning

Is jouw woning nu geen vrijesectorwoning? Het goede nieuws? Je hebt vaak de tijd om je woning aan te passen en zo het puntenaantal te verhogen. Kleine verbeteringen, zoals het plaatsen van een radiator of het upgraden van het energielabel, kunnen net dat verschil maken waardoor je woning weer in de vrije sector komt.  

Interhouse helpt je hier graag mee. Onze gecertificeerde medewerkers voeren nauwkeurige puntentellingen uit tegen scherpe tarieven en geven direct advies over eventuele verbeteringen die je kunt doorvoeren om de waarde van je woning te verhogen. Zo weet je precies waar je aan toe bent, en voorkom je verrassingen op het moment dat een huurder vertrekt of een gemeente controleert. 

Wees voorbereid – Laat ons de puntentelling voor je uitvoeren

Wacht niet tot het laatste moment om actie te ondernemen. Een proactieve houding geeft rust en zekerheid. Bij Interhouse begeleiden wij verhuurders door het hele traject, van puntentelling tot verhuuradvies. Informeer naar onze scherpe tarieven. Ons doel is om je volledig te ontzorgen, zodat jij je kunt concentreren op het rendement van je vastgoed. 

Neem vandaag nog contact met ons op voor een professionele strategische puntentelling en zorg ervoor dat je voldoet aan de nieuwste regelgeving. Zo weet je zeker dat je de juiste huurprijs vraagt, zonder zorgen over boetes of huurverlagingen in de toekomst.

Een vastgoed gesprek - de podcast van Interhouse

Wil je regelmatig op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen, onze visie én kennis verkrijgen van gerenommeerde gasten?

Neem gerust contact op met één van onze vestigingen.

Meer van onze blog:

01 oktober, 2024

De stand van zaken na drie maanden Wet betaalbare huur

Je kan het bijna niet gemist hebben, op 1 juli van dit jaar is de Wet betaalbare huur ingevoerd. We schreven er destijds over in dit blog. Sinds ...
Lees meer
Wat doet een aankoopmakelaar?
04 september, 2024

Hoe helpt een aankoopmakelaar bij de benodigde documentatie en papierwerk? 

Het aankopen van een woning doe je maar enkele keren in je leven. Dat is een proces waarbij emotie en ratio gescheiden moeten blijven. Het gaat ...
Lees meer