De stand van zaken Wet betaalbare huur

De stand van zaken na drie maanden Wet betaalbare huur

Je kan het bijna niet gemist hebben, op 1 juli van dit jaar is de Wet betaalbare huur ingevoerd. We schreven er destijds over in dit blog. Sinds de invoering zijn we in een nieuwe realiteit terecht gekomen met veel complexiteit en nog minder woningen voor woningzoekers. Gelukkig zien we nog volop kansen in deze overspannen markt.

Het puntensysteem: complex, maar essentieel

Eén van de grootste veranderingen is de verplichte puntentelling waarmee wordt bepaald in welk huursegment een woning valt. Voordat een huurwoning (opnieuw) wordt aangeboden moet een gedetailleerde puntentelling uitgevoerd worden, wat zowel tijd als expertise vereist. Het Woningwaarderingsstelsel, dat de basis vormt voor deze puntentelling, is sinds 1 juli aanzienlijk veranderd. Bij Interhouse hebben we onze medewerkers speciaal bijgeschoold om deze berekeningen correct uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat verhuurders volledig op ons kunnen rekenen voor nauwkeurige informatie en een nog completer verhuuradvies.

Ons advies is ook om de puntentelling voor bestaande/verhuurde woningen nu alvast uit te laten voeren, zodat je als verhuurder weet waar je aan toe bent.

De verdwijning van middenhuur

Eén van de meest opvallende gevolgen van de nieuwe wet is de afname van het aanbod (in het middensegment). Waar woningen in dit segment al niet overheersten, zien we nu een flinke daling. Hoewel er gelukkig verhuurders zijn die blijven verhuren in het middensegment laten onze statistieken van de afgelopen weken zien dat middenhuurwoningen vaak worden verkocht. Dit heeft geleid tot enorme druk op de vrije sector, met stijgende prijzen als gevolg. In steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht vechten potentiële huurders om de schaarse woningen, wat leidt tot overbiedingen en huurprijzen die tot 20% hoger liggen dan de vraagprijzen. Persoonlijk vind ik dat een kwalijke ontwikkeling, mensen die zijn aangewezen op een huurwoning in het middensegment of de vrije sector worden door het huidige beleid in de kou gezet. De overheid zet in op nieuwe, te ontwikkelen, huurwoningen door institutioneel beleggers, maar dergelijke ontwikkelingen duren zomaar vijf tot tien jaar. Als je op dit moment bijvoorbeeld in een echtscheiding zit, wilt samenwonen of naar Nederland komt voor een nieuwe baan heb je daar echt helemaal niets aan.

Kansen voor verhuurders:

Investeren!

Het klinkt misschien gek, maar dit is ook het moment om te (her)investeren. De vraag naar huurwoningen blijft onverminderd groot. Zolang het aanbod daalt is het niet alleen interessant om het juiste pand aan te kopen, maar draag je als verhuurder ook bij aan de oplossing van het huurwoningtekort.

Kijk naar de huurprijsopbouw

Hoewel de uitdagingen groot zijn, liggen er ook kansen voor verhuurders. Het nauwkeurig vaststellen van de huurprijs en het slim inzetten van extra kosten, zoals servicekosten of gemeubileerde verhuur, kan het rendement verbeteren. Door gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheden, kunnen verhuurders bijvoorbeeld extra inkomsten genereren via meubilair of parkeerplaatsen. Het is belangrijk om creatief te zijn en te kijken naar alle beschikbare opties binnen de wet.

Duurzaamheid en verbeteringen

Een andere kans ligt in het verduurzamen van je woning. Investeringen in energiebesparende maatregelen kunnen ervoor zorgen dat je woning in de vrije sector blijft of zelfs verhuurbaar wordt tegen een hogere huurprijs. Met een verbeterd energielabel stijgt de puntentelling, wat je als verhuurder meer ruimte geeft binnen het huidige stelsel. Dit soort verbeteringen bieden niet alleen een direct rendement, maar maken de woning ook aantrekkelijker voor huurders.

Wees voorbereid

Deze nieuwe werkelijkheid vraagt om een proactieve houding. Verhuurders moeten snel schakelen en zorgen dat ze voldoen aan de regelgeving om hun woningen rendabel te houden. Bij Interhouse staan we klaar om verhuurders te begeleiden met maatwerkadvies, of het nu gaat om de puntentelling, het verduurzamen van woningen, het optimaal benutten van de huurprijsopbouw of om samen te kijken waar mogelijke kansen op herinvestering liggen.

Blijf niet afwachten – de markt verandert snel en kansen liggen er nog steeds, zelfs in deze uitdagende tijden. Laat ons je helpen om jouw vastgoedportfolio te optimaliseren en ervoor te zorgen dat je blijft profiteren, ook onder de nieuwe regels.

Een vastgoed gesprek - de podcast van Interhouse

Wil je regelmatig op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen, onze visie én kennis verkrijgen van gerenommeerde gasten?

Neem gerust contact op met één van onze vestigingen.

Meer van onze blog:

Omgeving Eindhoven, bij blog over update box 3
24 december, 2024

Het is (helaas) weer tijd voor een update over box 3

De gemoederen rond box 3 blijven ons, de wetgever en de belastingdienst bezighouden. Tot december was de wetgever voornemens om per 1-1-2027 te ...
Lees meer
06 december, 2024

Huurverhoging na 2024, een studie op zich 

Een pakkend voorbeeld van overregulering? Ik som hieronder even een aantal factoren op die van invloed zijn op de huurverhoging van woningen in ...
Lees meer