Tijdelijk je woning verhuren? Zo werkt de diplomatenclausule (2025-update)

Ja, tijdelijk verhuren mag; met de diplomatenclausule leg je één vaste huurperiode vast en krijg je je woning gegarandeerd terug bij thuiskomst.

Waarom tijdelijk verhuren?

Tom en Esmée droomden er al jaren van: een tussenjaar voor een fantastische wereldreis! Even weg uit het drukke leven, hun horizon verbreden en tegelijkertijd werken aan hun Engels. Maar hun appartement aan de Herenweg? Dat kon natuurlijk niet leeg blijven staan. Niet alleen zonde van de ruimte, maar ook van de vaste lasten die doorliepen.  Daarom besloten zij hun woning tijdelijk te verhuren. 

Een betrouwbare makelaar 

Met alle recente wetswijzigingen zagen ze door de bomen het bos niet meer, waardoor ze besloten contact met Interhouse op te nemen.  Al snel konden we terecht bij het appartement voor een kennismaking. Dit zag er mooi uit; goed verzorgd en een fijne locatie. Daar was zéker vraag naar! 

Diplomatenclausule in één minuut

Met een tussenhuurovereenkomst (diplomatenclausule) leg je vast dat de huurder vertrekt zodra jij terugkomt. Je spreekt één vaste huurperiode af (hier: 12 maanden). Jij zegt uiterlijk 3 maanden vóór het einde schriftelijk op; tussentijds beëindigen kan niet. Lees de officiële uitleg van de Rijksoverheid over tussenhuur (dipomatenclausule).  Zo voorkom je dat een tijdelijke huur alsnog permanent wordt. Precies daarom kozen Tom en Esmée voor deze constructie.

Extra zekerheid 

In onze zoektocht naar een passende huurder, kwamen we in contact met Patrick. Patrick kwam uit Ierland en was voor zijn werk naar Nederland gestuurd om te helpen met het opstarten van een project – de verwachting was dat het project zo’n 9-12 maanden in beslag zou nemen. Voor Patrick was de tijdelijkheid van de huurperiode dan ook geen enkel probleem. Anderzijds bood dit voor Tom en Esmée natuurlijk net dat beetje extra zekerheid, want Patrick zou uiteindelijk terugkeren naar zijn gezin in Ierland.  

Tijdige opzegging 

Na een succesvolle kennismaking met Patrick, een uitgebreide screening en het ondertekenen van de huurovereenkomst, adviseerden we Tom en Esmée om ook het beheer van de woning aan ons over te laten. Zo konden zij zich volledig richten op hun avontuur en hielden wij contact met de huurder tijdens hun afwezigheid.  

Behalve onze “reddingsactie” toen Patrick zichzelf per ongeluk buiten had gesloten, namen wij ook de tijdige opzegging van de huurovereenkomst op ons. De opzegtermijn was in het geval van Tom en Esmée 3 kalendermaanden en diende schriftelijk te gebeuren, inclusief vermelding van de opzeggingsgrond en beroep op de tijdelijke huurperiode zoals in de huurovereenkomst afgesproken.  

Welkom thuis! 

We inspecteerden de woning samen met Patrick, maakten hem schoon en gaven de sleutels direct terug aan Tom en Esmée. Ze vonden het heerlijk om na zo’n gave reis weer terug te keren naar hun plekje.  

Overweeg jij ook een reis te maken of vertrek je wellicht voor werk naar het buitenland? De tussenhuurovereenkomst (diplomatenclausule) biedt je de mogelijkheid de woning tijdelijk te verhuren en de huur te beëindigen wanneer je terugkeert. Schakel professionele hulp in om ervoor te zorgen dat er aan alle voorwaarden wordt voldaan. Zo geniet jij van je avontuur en keer je met een gerust hart weer thuis!

Neem gerust contact op met één van onze vestigingen.

Meer van onze blog:

06 juni, 2025

Nederlands vastgoed verkopen vanuit het buitenland. Ingewikkeld?

Helaas zijn we in een markt terechtgekomen waarin woningeigenaren zich soms gedwongen zien om hun huurwoningen in Nederland te verkopen. Voor ...
Lees meer
Servicekosten appartementencomplex
28 mei, 2025

Verzekeringen bij (ver)huur 

Het belang van de juiste verzekeringen is algemeen bekend, maar veel particuliere verhuurders realiseren zich niet dat een standaard ...
Lees meer