De Blauwe Lijst

De blauwe lijst, voortvloeiende uit de Europese Richtlijn oneerlijke bedingen: een hele mondvol, maar wat houdt het precies in?

Een beding is een bepaling in een overeenkomst of in de bijbehorende algemene/bijzondere voorwaarden. In het geval van een oneerlijk beding is er sprake van een “verstoring van het evenwicht” tussen de rechten en plichten van de partijen welke uit de overeenkomst voortvloeien, in het nadeel van de consument.

De blauwe lijst is een lijst met bedingen die als oneerlijk kunnen worden aangemerkt en dient ter bescherming van de consument. Een huurovereenkomst wordt aangemerkt als een consumentenovereenkomst en dus is deze blauwe lijst ook hier van toepassing. Als het beding in kwestie is opgenomen in de blauw lijst, is dat eigenlijk al een indicatie dat dit als oneerlijk beschouwd zou kunnen worden. Een beding dat voorkomt op de blauwe lijst mag daarom niet in een huurovereenkomst worden opgenomen.

Voorwaarden

Voor de toepassing van de blauwe lijst gelden een aantal voorwaarden, namelijk dat het moet gaan om: 

  • Standaardbedingen waarover niet afzonderlijk is onderhandeld (bijvoorbeeld Algemene Voorwaarden); 
  • Overeenkomsten tussen een professionele partij (zoals een woningcoöperatie) en een niet-professioneel, natuurlijk persoon; 
  • Overeenkomsten gesloten na 31 december 1994.   

Wanneer een rechter beoordeelt dat een beding in strijd is met de blauwe lijst, wordt het in zijn geheel “onverbindend verklaard”. Het beding heeft dan juridisch niet bestaan en partijen moeten terugdraaien wat tijdens de overeenkomst is gebeurd ten gevolge hiervan.
Voorbeelden van bedingen uit een huurovereenkomst die in strijd kunnen zijn met de blauwe lijst, zijn o.a. een boete- of huurverhogingsbeding. Wanneer er bijvoorbeeld geen maximale boete is opgenomen, kan een boetebeding onverbindend verklaard worden. Dit geldt dan ook voor de ernstige overtredingen waarvoor de boete passend zou zijn. Wat betreft een huurverhogingsbeding, staat de blauwe lijst toe dat er een huuraanpassing wordt opgenomen mits deze beperkt is tot een jaarlijkse prijsindexering, op een duidelijk voorgeschreven wijze. Een daarbovenop aanvullend verhogingspercentage kan echter wel in strijd zijn met de blauwe lijst.

Professioneel advies

Het wordt dus alleen maar belangrijker om professioneel advies in te winnen bij het verhuren van een woning. Een professionele verhuurmakelaar kan zorgvuldig opgestelde bedingen in de huurovereenkomst en/of Algemene Voorwaarden opnemen, om te voorkomen dat deze in strijd zouden kunnen zijn met de blauwe lijst. 

Neem gerust contact op met één van onze vestigingen.

Meer van onze blog:

Wat doet een aankoopmakelaar?
04 september, 2024

Hoe helpt een aankoopmakelaar bij de benodigde documentatie en papierwerk? 

Het aankopen van een woning doe je maar enkele keren in je leven. Dat is een proces waarbij emotie en ratio gescheiden moeten blijven. Het gaat ...
Lees meer
Taxatie verplicht?
23 augustus, 2024

Is een taxatie verplicht bij de aan- of verkoop van een woning? 

Bij het aan- en verkopen van een woning komt veel kijken. Zo is voor sommige situaties ook behoefte aan een taxatierapport, maar is een taxatie ...
Lees meer