Huis financieren voor verhuur in 8 stappen

Geld sparen bij de bank levert weinig op, omdat de spaarrentes blijven dalen. Daarom ontdekken steeds meer mensen dat je wél vermogen kunt opbouwen door een huis te kopen en verhuren. Maar als je hiermee wilt beginnen, moet je eerst geld lenen. Ben je benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? Michel Lindenburg, ondernemersspecialist bij FinaForte, legt in 8 stappen uit hoe je de financiering het beste aanpakt.

Een woningverhuurhypotheek werkt totaal anders dan de particuliere hypotheek voor je eigen huis, omdat je nu een tweede huis wilt kopen met als doel te verhuren aan iemand anders. Dit wordt gezien als een zakelijke investering of een ‘belegging in vastgoed’. Dat betekent dat je ineens extreem veel geldverstrekkers hebt om uit te kiezen: niet alleen de traditionele banken, maar ook tal van alternatieve vastgoedpartijen…

Hoe krijg je de juiste woningverhuurhypotheek bij de juiste financier?

De juiste woningverhuur hypotheek is afhankelijk van de juiste voorwaarden. Alleen de voorwaarden van een verhuurhypotheek verschillen per geldverstrekker. Daarom is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt op basis van een grondige analyse. Alleen op deze manier krijg je jouw beste verhuurhypotheek voor elkaar. Zo hoef je je na het kopen van je beleggingspand in ieder geval geen zorgen meer te maken over het verloop van de financiering en kun je deze direct verhuren.

Stap 1: weet wat je koopt (en wáár je het koopt)

Welk huis wil je financieren voor verhuur? Breng hiervan alle belangrijke aspecten in kaart die invloed kunnen hebben op het rendement, ook de eventuele risico’s. Denk aan het type woning: gaat het om een appartement, vakantiehuis, flat of bijvoorbeeld een studio? Is de woning in goede staat van onderhoud? Wat is het risico op leegstand op deze locatie? Hoeveel is de WOZ- en huurwaarde? Check bijvoorbeeld de huurprijzen van vergelijkbare huizen in de omgeving om een indicatie te krijgen van de huurwaarde.

Wil je meer zekerheid over alle ins en outs van het beleggingsobject dat je misschien wilt kopen? Dan is het verstandig om aan te kloppen bij Interhouse verhuurmakelaar; zij zijn volledig op de hoogte van de lokale huurwoningmarkt en kunnen je hierin goed adviseren.

Stap 2: gewenste rendement

Past het beleggingsobject binnen jouw budget en lijkt het op een goede investering? Denk dan na over het rendement dat je voor ogen hebt: wil je een relatief hoge woningverhuurhypotheek afsluiten met een hoger rendement (‘hefboomeffect’)? Of wil je liever een relatief lage lening afsluiten met een hogere vrije huurstroom (‘cashflow’)? In het algemeen geldt dat je meestal een hoger risico loopt wanneer je een hoog rendement wilt behalen.

Houd er rekening mee dat ieder type beleggingsobject een bepaalde doelgroep én mate van risico met zich meebrengt. Dat betekent dat er een verschil kan zitten tussen jouw gewenste rendement en het rendement dat je daadwerkelijk kunt behalen met dit object. Ook op dit gebied kan Interhouse verhuurmakelaars jou uitstekend adviseren.

Budget

Stap 3: financieringsstrategie bepalen

Bereken hoeveel je maximaal kunt lenen voor het beleggingspand. Bepaal daarna hoeveel je wilt gaan lenen en hoeveel eigen geld je inbrengt op basis van jouw gewenste rendement. Denk ook na over hoe lang je wilt gaan investeren en wat jouw ‘exit-strategie’ is voor als je de woning uiteindelijk wilt verkopen. Houd er rekening mee dat een beleggingspand kopen zonder eigen geld bij geen enkele vastgoedpartij mogelijk is. Wel geldt over het algemeen: hoe meer je kunt lenen, hoe minder eigen geld je hoeft in te brengen.

Wil je weten hoeveel je maximaal kunt lenen en welke verhuurhypotheekvorm het beste bij je past op basis van jouw wensen en doelen? Vraag snel een gratis oriëntatiegesprek aan met een van de onafhankelijke adviseurs van FinaForte. Zij zijn specialist op het gebied van woningverhuurhypotheken en hebben veel ervaring in beleggingspanden en het financieren ervan.

Stap 4: verhuurhypotheekaanbieders selecteren

Iedere vastgoedfinancier heeft andere voorwaarden voor hun woningverhuurhypotheek. Door sommige voorwaarden kun je minder lenen of ben je duurder uit. Maak daarom een shortlist van geschikte vastgoedpartijen door goed naar de voorwaarden te kijken bij hun aangeboden woningverhuurhypotheek. In 2020 heb je niet alleen keuze uit traditionele banken, maar ook uit speciale vastgoedbanken, private vastgoed investeerders en crowdfunding platforms.

Stap 5: woningverhuurhypotheek vergelijken

Vergelijk de acceptatievoorwaarden van de selectie met elkaar. Bij welke vastgoedfinancier maak je de meeste kans op een akkoord om het huis te financieren voor verhuur? Over het algemeen zijn de traditionele banken goedkoper, maar wel strenger dan andere partijen. Je kunt in ieder geval al een bod uitbrengen op het beleggingspand onder voorbehoud van financiering.

Naast de gebruikelijke vastgoedfinanciers, heeft FinaForte ook een eigen netwerk met investeerders. Doordat je bij hen keuze hebt uit alle banken en alternatieve vastgoedpartijen, zijn ze 100% onafhankelijk. Zij kennen de voorwaarden van iedere geldverstrekker als geen ander en kunnen je helpen met verhuurhypotheek aanbieders selecteren en vergelijken.

Stap 6: financiering aanvragen

Als je weet welke woningverhuurhypotheek het beste bij jou past, kun je de financiering aanvragen. Een soepel financieringstraject bereik je door jouw dossier compleet en digitaal (pdf) aan te leveren. Begin dus op tijd met de voorbereiding hiervan! Houd er rekening mee om de financieringsaanvraag pas te beginnen nádat jouw bod op het beleggingspand is geaccepteerd.

FinaForte kan jou compleet begeleiden en ontzorgen in het gehele financieringsproces: van jouw eerste beleggingspand tot en met de notaris. Jouw adviseur vraagt in dat geval dus ook jouw financiering aan en zorgt ervoor dat jouw dossier tiptop in orde is voor de geldverstrekker.

Woninghypotheek

Stap 7: taxatierapport opstellen

Stel het taxatierapport op door een voor de vastgoedfinancier erkende taxateur. Uit het rapport moet blijken wat uiteindelijk de marktwaarde in verhuurde staat is van het huis dat je wilt verhuren. Houd er rekening mee dat de marktwaarde in verhuurde staat vaak lager is dan in niet-verhuurde staat. Verhuurhypotheek aanbieders kijken alleen naar de marktwaarde in verhuurde staat wanneer ze jou geld lenen om het huis te kopen. Zo vergelijkt FinaForte verhuurhypotheken voor jou die al beschikbaar zijn vanaf €50.000,- euro tot maximaal 90% financiering van de marktwaarde in verhuurde staat.

Stap 8: tekenen bij de notaris en verhuren

Is jouw financieringsvoorstel geaccepteerd? Gefeliciteerd! Na het ondertekenen van de hypotheekakte zijn de sleutels en het huis van jou. Nu begint het. Voorkom dat je je huis verhuurt aan de ‘verkeerde’ huurder met een onjuiste huurovereenkomst! Dit kan jou in grote problemen brengen, omdat we in Nederland allerlei beschermende wetten hebben voor een huurder. Het is dus belangrijk dat je de woning verhuurt aan een gedegen gescreende huurder tegen de optimale huurprijs en een waterdichte huurovereenkomst sluit. Maar dat is een vak apart.

Om zorgeloos en goed rendement te houden, is de expertise en het grote bereik van een goede kwaliteit verhuurmakelaar onmisbaar. Daarom is het aan te raden om dit alles over te laten aan Interhouse verhuurmakelaars. Zij zijn met meer dan 25 jaar ervaring en met vestigingen door heel Nederland bijzonder bekwaam in woningverhuur in ieder segment. Bovendien huurt een hoge kwaliteit (expat) huurder of multinational in principe alleen bij een gerenommeerde verhuurmakelaar als Interhouse.

Regel snel jouw beste verhuurhypotheek!

Nu je alle stappen hebt gelezen, heb je een goede indruk gekregen van hoe je een huis voor verhuur succesvol kan financieren. Dus waar wacht je nog op? Tijd om jouw financieringsproces in gang te zetten! Dat begint bij ontdekken wat er financieel allemaal mogelijk is voor jou. Neem hiervoor contact op met FinaForte door een gratis oriëntatiegesprek aan te vragen of direct te bellen naar 085-0074080. Doordat de vastgoedspecialisten veel ervaring en specialistische kennis hebben met woningverhuurhypotheken én over een groot netwerk aan vastgoedfinanciers beschikken, heb je bij hen de grootste kans van slagen om jouw best passende verhuurhypotheek te vinden tegen de beste rente en voorwaarden.

Heb je nog vragen op basis van dit artikel? Twijfel dan niet om een e-mail te sturen naar: michel@finaforte.nl.

Meer van onze blog:

Omgeving Eindhoven, bij blog over update box 3
24 december, 2024

Het is (helaas) weer tijd voor een update over box 3

De gemoederen rond box 3 blijven ons, de wetgever en de belastingdienst bezighouden. Tot december was de wetgever voornemens om per 1-1-2027 te ...
Lees meer
06 december, 2024

Huurverhoging na 2024, een studie op zich 

Een pakkend voorbeeld van overregulering? Ik som hieronder even een aantal factoren op die van invloed zijn op de huurverhoging van woningen in ...
Lees meer