Het is belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten om zo het risico op onverwachte kosten zo laag mogelijk te houden. Uitgangspunt is dat eenieder zich verzekerd voor zijn of haar eigendommen.
Verhuurder
De twee belangrijkste verzekeringen om af te sluiten voor verhuurd vastgoed zijn een Opstalverzekering en een Aansprakelijkheidsverzekering.
Opstalverzekering
Bij verhuurd vastgoed is de verhuurder degene die een opstalverzekering moet afsluiten. Hierbij zijn er echter andere zaken waar op gelet moet worden dan bij zelfbewoning. Check vooraf goed bij de huidige opstalverzekeraar of dit mogelijk is en wat hiervoor geregeld dient te worden. Als na een schade blijkt dat er sprake is van verhuur terwijl dit niet bekend is bij de opstalverzekering dan zullen veel verzekeraars direct een uitkering weigeren.
Aansprakelijkheidsverzekering
Het klinkt misschien vreemd, maar de (verhuurde) opstal kan ook schade aan derden veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn het vallen van dakpannen of een leuning die losraakt als iemand de trap op loopt. Ook hier is het belangrijk dat bij de verzekeringsmaatschappij bekend is dat de woning verhuurd wordt.
Inboedelverzekering
Als de woning gemeubileerd of gestoffeerd verhuurd is, is het ook mogelijk om de inboedel te verzekeren op een inboedelverzekering (inventarisgoederenverzekering). Vloeren die zwevend gelegd zijn horen bij de inboedel en kunnen hiermee dus ook verzekerd worden. Let wel op dat er op dit soort polissen vaak alleen dekking is voor storm, brand, diefstal (na sporen van braak), waterschade e.d. Schades veroorzaakt door een huurder zijn dus niet gedekt. Tevens zal bij een wat oudere inboedel ook sprake zijn van afschrijving. Hier wordt rekening mee gehouden bij de uitkering van schades. Overweeg dus goed of het risico/de (dag)waarde van de inboedel groot genoeg is om te verzekeren.
Huurder
Inboedelverzekering
Indien een huurder eigen inboedel in de woning heeft is het raadzaam om deze te verzekeren middels een inboedelverzekering. Hiermee zijn de spullen verzekerd voor brand- storm-, water-, of inbraakschade. Er bestaan ook All-Risk verzekeringen waarbij je verzekerd bent als jij of iemand anders in je huishouden per ongeluk zelf schade maakt.
Tevens zal bij een wat oudere inboedel ook sprake zijn van afschrijving. Hier wordt rekening mee gehouden bij de uitkering van schades. Overweg dus goed of het risico/de (dag)waarde van de inboedel groot genoeg is om te verzekeren.
Aansprakelijkheidsverzekering
Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering valt altijd aan te raden, maar een huurder kan nooit iets verhalen op zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering als er sprake is van schade in de woning die door eigen toedoen is ontstaan.