Interhouse weet het

Video: Mag ik mijn eigen woning verhuren?

Voor de videoreeks ”Interhouse weet het” gaat Margot op zoek naar antwoorden op veel gestelde vragen. In deze video wordt de volgende vraag beantwoord: Mag ik mijn eigen woning verhuren? Hiervoor gaat Margot op bezoek bij Bianca Papen, vastgoedspecialist bij Interhouse verhuurmakelaars Eindhoven.

Zij heeft ervaring en interesse in vastgoed in de breedste zin van het woord én de vastberadenheid om jou als klant te ontzorgen. Met de combinatie van haar internationale netwerk en haar kennis van zaken is Margot bij haar aan het juiste adres om antwoord te krijgen op haar vraag. Benieuwd naar het antwoord? Bekijk de gehele video hieronder.

Mag je je eigen woning verhuren?

Voorwaarde is dat je als enige eigenaar bent van de woning. Als er sprake is van een mede-eigenaar dient diegene meegenomen te worden in dit proces. Vervolgens heb je van een aantal partijen toestemming nodig om je woning te kunnen verhuren.

Oké, en welke partijen zijn dat dan?

Allereerst de gemeente waarin de te verhuren woning ligt. In veel gemeentes kun je je eigen woning gewoon verhuren, maar voor sommige gemeentes geldt er bijvoorbeeld een vergunnings- of zelfbewoningsplicht. Ga dus eerst goed na in je gemeente wat de regels hiervoor zien. Uiteraard zijn onze kantoren op de hoogte van de actuele, lokale regelgeving.

Ten tweede dien je toestemming te krijgen van je hypotheekverstrekker. In de meeste hypotheekaktes is wel iets opgenomen over de mogelijkheden tot verhuur van je woning en dien je dus eerst toestemming te verkrijgen of eventueel zelfs de financiering over te sluiten.

Als de gemeente en de hypotheekverstrekker de verhuur niet verbieden, dan dien je bij je verzekeringsmaatschappijen te melden dat de woning verhuurd gaat worden.

Als laatste dien je toestemming te krijgen van de Vereniging van Eigenaren, in het geval je woning onderdeel is van een complex.

eigen woning verhuren check

Er zijn dus 4 partijen waarbij je moet nagaan of je je eigen woning mag verhuren. Zijn er consequenties aan verbonden als je dit niet doe of vergeet?

Ja zeker. Als je volgens de gemeente waarin jouw woning ligt niet mag verhuren en je doet dat wel, dan kunnen hier hele hoge boetes op staan. Daarnaast kan de hypotheekverstrekker de lening direct opeisen en een verzekeraar kan besluiten om in het geval van schade niet uit te keren. Genoeg redenen dus om goed na te gaan of er toestemming is van deze partijen om je woning te mogen te verhuren.

Zijn er verder nog dingen waar je aan moet denken als ik mijn eigen woning wil verhuren?

Er zijn nog veel meer zaken die belangrijk zijn en daarom ben je hier aan het goede adres. Wij begeleiden jou als toekomstige verhuurder in dit proces. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een juiste huurovereenkomst wordt opgesteld op basis van jouw persoonlijke situatie als verhuurder. Wil je bijvoorbeeld tijdelijk verhuren of voor onbepaalde tijd? Dit zijn zaken die in een later stadium aan de orde komen. Eerst is het aan jou om na te gaan bij de eerdergenoemde partijen of je überhaupt je eigen woning mag verhuren.

Wil je meer informatie over het verhuren van woningen? Bekijk onze informatie over woning verhuren pagina.

Klik hier voor de 10 tips om uw woning gereed te maken voor verhuur.

Meer informatie over het verhuren van woningen

Bekijk dan onze pagina met informatie over woning verhuren.

Meer van onze blog:

Omgeving Eindhoven, bij blog over update box 3
24 december, 2024

Het is (helaas) weer tijd voor een update over box 3

De gemoederen rond box 3 blijven ons, de wetgever en de belastingdienst bezighouden. Tot december was de wetgever voornemens om per 1-1-2027 te ...
Lees meer
06 december, 2024

Huurverhoging na 2024, een studie op zich 

Een pakkend voorbeeld van overregulering? Ik som hieronder even een aantal factoren op die van invloed zijn op de huurverhoging van woningen in ...
Lees meer