Energielabel Interhouse weet het

Alles wat je moet weten over het energielabel voor je huis 

Wat is het energielabel?

Het energielabel is een label dat volgens Europese richtlijnen moet worden meegeleverd bij de verkoop van allerlei producten. Van auto’s tot wasmachines en van lampen tot huizen. Het label geeft de koper duidelijkheid over de hoeveelheid energie die een product bespaart. 

Moet mijn huis een energielabel hebben?

Als je je huis wilt verkopen of een woning wilt bouwen of verhuren, moet je het energielabel kunnen laten zien. Vanaf 1 januari 2022 moet je zelfs in alle advertenties waarin je je huis te koop aanbiedt het label vermelden. Niet alleen op Funda, maar bijvoorbeeld ook op Facebook. Bij de overdracht moet je het label aan de koper kunnen overhandigen. Doe je dat niet, dan kun je zelfs een boete krijgen. Ook als je een woning gaat huren, heb je het recht op een energielabel.  

Wat is het voordeel van een energielabel?

Met het energielabel op huizen kun je als koper of huurder in één oogopslag zien hoe zuinig een woning is. Een zuinige woning betekent dat je energierekening lager is. En het zorgt ervoor dat je comfortabeler woont en het milieu helpt. Een gunstig energielabel verhoogt bovendien de waarde van je huis en kan zorgen dat je het sneller kunt verkopen. In de meeste gevallen zie je dat bij de verkoop van een woning dit duizenden euro’s kan schelen. Gemiddeld leveren huizen met een hogere milieuscore 2 procent meer op dan vergelijkbare woningen met een lager label. Bij een gemiddelde woningwaarde staat dat gelijk aan circa 10.000 euro. 

Hoe wordt het energielabel vastgesteld?

Bij het vaststellen van het label wordt geschat hoeveel kWh (fossiele) energie de woning jaarlijks per vierkante meter gebruikt voor verwarming, eventueel verkoeling en warm water. Het energieverbruik van huishoudelijke apparaten telt niet mee. Het energielabel voor woningen geeft aan hoe zuinig een woning is vergeleken met andere soortgelijke huizen. Het gaat van A++++ (de zuinigste klasse, groene kleur) tot en met G (zeer onzuinig, rode kleur). 

Hoe kan ik het energielabel van mijn huis verbeteren?

Daar zijn verschillende manieren voor. Woon je in een ouder huis, dan is de kans groot dat je nog geen gevel- en vloerisolatie hebt. Daar kun je de eerste winst behalen. Enkel glas vervangen door triple of HR++-glas, levert ook het nodige op. Ook kun je zonnepanelen op je dak leggen en je verwarming energiezuiniger regelen, bijvoorbeeld met een (hybride) warmtepomp. 

Wijzigingen die invloed kunnen hebben op je energielabel zijn onder meer: 

  • Aanbrengen van isolatie (spouwmuur, vloerisolatie, dakisolatie, etc.) 
  • Vervangen van ramen 
  • Vervangen van CV-ketel 
  • Vervanging / plaatsing van de ventilatie / airco, etc. 
  • Plaatsen van zonnepanelen / warmtepomp, etc. (ook wanneer de VVE dit doet!) 

Zelfs de kleinste aanpassing kan al grote impact hebben op het label en, zoals al gezegd, een beter energielabel kan je al snel duizenden euro’s meer opleveren bij verkoop.

Ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact met ons op.

 

Meer van onze blog:

Omgeving Eindhoven, bij blog over update box 3
24 december, 2024

Het is (helaas) weer tijd voor een update over box 3

De gemoederen rond box 3 blijven ons, de wetgever en de belastingdienst bezighouden. Tot december was de wetgever voornemens om per 1-1-2027 te ...
Lees meer
06 december, 2024

Huurverhoging na 2024, een studie op zich 

Een pakkend voorbeeld van overregulering? Ik som hieronder even een aantal factoren op die van invloed zijn op de huurverhoging van woningen in ...
Lees meer