Tijdelijk jouw eigen woning verhuren? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.  

Het komt vaak voor dat woningeigenaren hun woning tijdelijk willen verhuren. Hiervoor nemen zij contact op met één van onze vestigingen en worden wij betrokken bij dit traject. Redenen zijn bijvoorbeeld dat de toekomstige verhuurder wegens werk een bepaalde periode naar het buitenland vertrekt, gaat proef-samenwonen, of eindelijk die lang gewenste verre reis gaat maken.
Het is uitermate belangrijk om over een aantal aspecten goed na te denken voordat je jouw waardevolle bezit achterlaat en gegarandeerd een soepele, zorgeloze verhuur kan ervaren.

De huurovereenkomst

Dat is toch gewoon een standaard document dat ik op internet kan vinden en met een huurder kan invullen? Nee! Het is van cruciaal belang om het juiste model huurovereenkomst te gebruiken en dit correct toe te passen. In Nederland is het huurrecht erg gecompliceerd, aan verandering onderhevig en zijn huurders erg goed beschermd. Daarnaast is huurrecht dwingend recht. Dat betekent dat de wet altijd prevaleert boven wat je met elkaar (schriftelijk) overeenkomt.

Het gaat zelfs nog een stapje verder; een huurovereenkomst is vormvrij. Dit betekent dat je zelfs mondeling of via WhatsApp afspraken kunt maken over een ingangsdatum en huurprijs. Juridisch betekent dit dat er dan een huurovereenkomst tot stand is gekomen. In geval van discussie kan een huurder zich daarop beroepen. Dus zaken toezeggen en vervolgens menen om daarvan af te kunnen zien is in het huurrecht uiterst risicovol. Zeker in de huidige krappe markt zal een huurder zich niet zomaar aan de kant laten zetten als er overeenstemming is bereikt.

Heel belangrijk: een huurovereenkomst dient (juridisch) te passen bij jouw specifieke situatie en wensen. Daarbij kunnen er clausules worden opgenomen die jou als verhuurder de mogelijkheid bieden om terug te keren naar jouw woning indien nodig. Een goed opgestelde huurovereenkomst voorkomt juridische complicaties en biedt jou de nodige bescherming tegen ongewenste situaties, zoals een huurder die blijft zitten. In vele gevallen is dat maatwerk.

Nutsvoorzieningen en verzekeringen

Afhankelijk van de duur van jouw vertrek, is het goed om na te denken over de levering van de nutsvoorzieningen. Wanneer je wat langer weg bent, is het verstandig om deze door de huurder op eigen naam te laten zetten. De huurder is dan verantwoordelijk voor het betalen van deze kosten tijdens de huurperiode. Afrekening vindt dan direct met de leverancier plaats, waardoor jij er als verhuurder geen omkijken naar hebt.

Een ander belangrijk aspect is het verzekeren van de woning. Als je jouw huis gaat verhuren, is het essentieel om een passende verzekering af te sluiten. Dan zijn de risico’s die gepaard gaan met de bewoning door een andere persoon dan jijzelf als bewoner in jouw woning gedekt. Denk hierbij aan aansprakelijkheid, schade aan eigendommen en eventuele juridische geschillen.

Professioneel advies

Ten slotte is het aan te raden om professioneel advies in te winnen bij het verhuren van jouw woning. Een ervaren specialistische verhuurmakelaar kan jou helpen bij het vinden en grondig screenen van een juiste huurder van hoge kwaliteit. Vergeet ook niet dat bepaalde huurders en diens werkgevers alleen zoeken en/of huren via gerenommeerde (internationale) woningplatforms of verhuurmakelaars. Een particulier heeft niet altijd toegang tot ieder profiel huurder. Daarnaast is het correct opstellen van de juiste huurovereenkomst, het regelen van de oversluiting van de nutsvoorzieningen en het adviseren over de juiste verzekeringspolis maatwerk.

Een goede verhuurmakelaar maakt bij ingebruikname van de woning en sleuteloverdracht een rapport van een grondige begininspectie. Hierbij wordt de staat van jouw woning zorgvuldig vastgelegd, om aansprakelijkheid vast te leggen. Gedurende de huurovereenkomst dien je als verhuurder te zorgen dat huur op tijd wordt betaald, eventuele reparaties, schades of calamiteiten adequaat worden afgewikkeld, dat huurindexaties tijdig worden berekend, je toezicht houdt op jouw woning en dat je goed bereikbaar bent voor de huurder.
Uiteindelijk is correcte opzegging, voor- en eindspectie nodig om aan het einde van de huurperiode de overeenkomst correct af te wikkelen en waarborgsom te restitueren onder eventuele verrekening van bepaalde zaken. Dit beheer van jouw woning zou je tevens kunnen uitbesteden aan een goede vastgoedbeheerder.

Vragen of nieuwsgierig naar onze visie op de verhuur van jouw woning?

Neem dan gerust contact op met één van onze vestigingen om een afspraak te maken om jouw verhuurplannen te bespreken.

Meer van onze blog:

06 december, 2024

Huurverhoging na 2024, een studie op zich 

Een pakkend voorbeeld van overregulering? Ik som hieronder even een aantal factoren op die van invloed zijn op de huurverhoging van woningen in ...
Lees meer
Interhouse Den Haag
03 december, 2024

Kan ik mijn woning verkopen zonder verkoopmakelaar? 

De markt is behoorlijk oververhit. Sommige mensen denken dan dat verkopen dus vanzelf gaat en de nood of meerwaarde van een verkoopmakelaar er ...
Lees meer