Promo VKM VHM

Het biedlogboek: zien wat op een huis is geboden

Digitaal overzicht maakt proces transparanter

Makelaars van de drie grootste brancheverenigingen NVM, VBO en VastgoedPro werken sinds dit jaar met een digitaal biedlogboek. Kandidaat-kopers en verkopers kunnen hierin achteraf bekijken welke biedingen op een huis zijn gedaan. Deze transparantie geeft meer zekerheid dat het biedproces eerlijk verloopt.

Het biedlogboek is een digitaal overzicht waarin het biedproces automatisch wordt geregistreerd. Er staat bijvoorbeeld precies in wanneer en hoeveel er op een huis is geboden. Maar ook of er voorbehouden zijn gemaakt bij het bod, zoals een voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring.

In verband met privacy staat niet in het biedlogboek vermeld wie er heeft geboden.

Alleen inzage achteraf

Het biedlogboek is alleen achteraf in te zien voor kandidaat-kopers en verkopers. Op dit moment kan dat alleen bij makelaars van de brancheverenigingen NVM, VBO en VastgoedPro. Ook moeten de drie dagen bedenktijd zijn verstreken en eventuele ontbindende voorwaarden zijn verlopen.

Minder ruimte voor misstanden

De invoering van een biedlogboek is één van de maatregelen die de regering heeft voorgesteld om het aan- en verkoopproces transparanter te maken. Aanleiding hiervoor waren diverse meldingen van consumenten over misstanden op de woningmarkt.

Het kabinet wil het biedlogboek op termijn voor alle makelaars wettelijk verplichten. Makelaars die er nu al mee werken, lopen dus al op die wet vooruit.

De voordelen van het biedlogboek

  • Je kunt zien hoe hoog andere biedingen waren. Blijkt achteraf dat je veel meer of juist veel minder hebt geboden dan het winnende bod, dan weet je of je bij een nieuwe bieding misschien wat hoger of lager moet inzetten.
  • Je hebt meer zekerheid dat het bieden eerlijk is verlopen. Door de registratie van biedingen kun je zien of jouw bieding is binnengekomen.
  • Je kunt controleren of je alle biedingen hebt ontvangen. Dit is een voordeel voor verkopers. In het logboek staan alle biedingen die zijn gedaan. Je kunt dus zien of dit overeenkomt met wat je makelaar aan je heeft doorgegeven.
  • Je hebt meer inzicht in de gunning van de verkoper. Misschien was het winnende bod niet hoger dan dat van jou, maar waren de voorwaarden beter. Ook hiermee kun je je biedingsstrategie een volgende keer aanscherpen.

Een mogelijk risico is wel dat valse verwachtingen worden gewekt. De gunning van de eigenaar bepaalt uiteindelijk wie de woning koopt, dat hoeft niet altijd het hoogste bod te zijn, maar kan ook een persoonlijke voorkeur van de eigenaar zijn.

Het biedlogboek zorgt voor een transparanter aan- en verkoopproces en kan consumenten op de woningmarkt helpen bij, misschien wel, de grootste aankoop van hun leven.

Ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Meer van onze blog:

Wat doet een aankoopmakelaar?
04 september, 2024

Hoe helpt een aankoopmakelaar bij de benodigde documentatie en papierwerk? 

Het aankopen van een woning doe je maar enkele keren in je leven. Dat is een proces waarbij emotie en ratio gescheiden moeten blijven. Het gaat ...
Lees meer
Taxatie verplicht?
23 augustus, 2024

Is een taxatie verplicht bij de aan- of verkoop van een woning? 

Bij het aan- en verkopen van een woning komt veel kijken. Zo is voor sommige situaties ook behoefte aan een taxatierapport, maar is een taxatie ...
Lees meer