In de bijna 30 jaar dat Interhouse bestaat, hebben we er genoeg voorbij zien komen. Fabels, mythes en hardnekkige misverstanden over het verhuren van een woning. Sommige fabels leven onder verhuurders of huurders, andere worden zelfs door de media de wereld in geholpen. We lichten er eens een paar uit.
Fabel: Als je een woning gemeubileerd verhuurt heeft de huurder geen huurbescherming.
Onzin, natuurlijk. Wellicht is deze fabel ontstaan doordat een huurder bij het huren van bijvoorbeeld een recreatiewoning of vakantiehuisje geen huurbescherming opbouwt. Maar als een huurder reguliere woonruimte huurt komt hem/haar gewoon huurbescherming toe. Ongeacht of er meubels worden meeverhuurd. Hetzelfde geldt voor de huurperiode, een huurder komt bij een reguliere huurovereenkomst vanaf dag één huurbescherming toe, niet pas na twee jaar, zoals soms wordt gedacht.
Fabel: Tijdelijke verhuur van je woning kan niet meer na 1 juli 2024
Een hardnekkige, versterkt door diverse media die dit letterlijk roepen. Op 1 juli 2024 is de Wet vaste huurcontracten van kracht geworden. Daarmee is gebruik van de ‘klassieke’ huurovereenkomst voor bepaalde tijd beperkt, maar zeker niet afgeschaft. Naast de huurovereenkomst voor bepaalde tijd is het onder voorwaarden heel vaak nog prima mogelijk om een woning tijdelijk te verhuren. Zie bijvoorbeeld het verhaal van Tom en Esmée die tijdelijk naar het buitenland wilden. Meer weten over tijdelijke verhuur? Lees dan ook ons uitgebreide blog hierover.
Fabel: Vanaf 2027 moet ik in box 3 aftikken over de overwaarde van mijn verhuurde of tweede woning
Deze horen we ook vaak. Er liggen inmiddels diverse plannen met betrekking tot de toekomst van box 3. Weinig daarvan zijn al definitief, wel is het mogelijk dat er ook belasting betaald zal moeten worden over de waardevermeerdering van een tweede woning. Het meest logisch lijkt het dat het daarbij gaat om de WOZ-toename die jaar op jaar zal worden vastgesteld. Maar het gaat allemaal om plannen, dus er valt op dit moment niets zinnigs over te schrijven.
Fabel: Als de huurder de woning niet schoon achterlaat kan de hele waarborgsom van je huurwoning worden ingehouden.
Als een huurder de woning niet schoon achterlaat krijgt hij/zij de kans om deze alsnog schoon te maken. Als dat niet lukt, of niet binnen redelijke termijn zal er een schoonmaakploeg ingeschakeld worden. De kosten daarvan komen inderdaad voor rekening van de huurder en mogen in mindering worden gebracht op de waarborgsom. Maar als de kosten van de schoonmaak slechts een deel daarvan zijn wordt dus niet de gehele waarborgsom ingehouden.
Fabel: De huurverhoging in de vrije sector is 4,1% in 2025
We horen hem vaak, misschien zelfs iets té vaak. In werkelijkheid is het verhogen van de huur in de vrije sector veel complexer dan dit ene percentage doet vermoeden. De 4,1% is namelijk niet dé huurverhoging, maar het wettelijke maximum. Welke verhoging daadwerkelijk is toegestaan, hangt primair af van wat er in jouw huurovereenkomst is afgesproken. Wil je precies weten wat voor jou geldt? Lees dan vooral ook ons uitgebreide blog over huurverhoging.
Fabel: Een verhuurder kan een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd niet opzeggen.
Dat klopt niet, een verhuurder kan een huurovereenkomst wel degelijk opzeggen zolang deze mogelijkheid niet is uitgesloten in het huurcontract. De verhuurder moet echter wel een geldige opzeggrond hebben om succesvol op te kunnen zeggen. De geldige opzeggronden staan vermeld in de wet en zijn 1 juli 2024 nog uitgebreid. Overigens, als huurder en verhuurder het met elkaar eens zijn dat het huurcontract wordt beëindigd mag dit sowieso op elk moment, zonder opzeggrond of reden.
Fabel: Je zit pas ergens aan vast als je getekend hebt.
Een huurovereenkomst is volgens Nederlands recht vormvrij, dat betekent dus dat het niet uitmaakt of het een contract is van 8 pagina’s, handgeschreven op een bierviltje of zelfs mondeling. Ze zijn in de basis net zo rechtsgeldig. Sinds invoering van de Wet goed verhuurderschap bestaat wel de verplichting om een huurovereenkomst op papier (digitaal mag ook) op te stellen. Die verplichting doet echter niets af aan de geldigheid van een mondelinge huurovereenkomst. We schreven er al eerder een blog over.
Fabel: Huurinkomsten zijn onbelast, dat is lekker verdienen!
In de basis is deze fabel waar, want de daadwerkelijke huurinkomsten worden niet direct belast, wat wel wordt belast is de waarde van de woning via de vermogensrendementheffing (box 3). Sinds een aantal jaren valt die vermogensrendementheffing zo hoog uit dat veel verhuurders beter af zouden zijn als de huurinkomsten belast zouden worden in plaats van de woningwaarde. Dit is zonder twijfel de grootste reden dat veel verhuurders niets anders kunnen dan hun huurwoning verkopen. Weten hoe het werkt, lees dit blog.
Fabel: Als huurder mag je altijd opzeggen.
Nee hoor, een huurder en verhuurder zijn in de basis vrij om af te spreken dat een huurder pas na een bepaalde periode mag opzeggen. Bij een aantal contractvormen mag opzeggen zelfs pas aan het einde van de huurperiode. Een dergelijke ‘vaste periode’ waarin niet opgezegd kan worden, komt vaak voor. Bijvoorbeeld in de eerste twaalf maanden. Het is wel zo dat het bij een huurovereenkomst voor bepaalde tijd van maximaal twee jaar (zelfstandige woonruimte) het door de wetgever verboden is om een dergelijke vaste periode op te nemen.
Fabel: Interhouse is een verhuurmakelaar
Als sinds een tijdje niet meer! Interhouse levert diverse vastgoedgerelateerde diensten. Zo staat de teller van het aantal verkochte woningen inmiddels over de 150, waarmee de uitbreiding van het merk ‘Interhouse’ behoorlijk is aangetoond. En dit is nog maar het begin.
Heldere feiten
Mythes en misverstanden over het verhuren van een woning zijn er volop, maar de juiste kennis helpt je verder. Door de feiten helder te hebben, voorkom je problemen en behoud je grip op jouw situatie als verhuurder. Wil je zeker weten dat je goed zit, of heb je specifieke vragen over het verhuren van jouw woning? Onze makelaars denken graag met je mee.