drone Haarlem

De betekenis van ‘kosten koper’ uitgelegd 

Bij bestaande te koop aangeboden woningen staat achter de vraagprijs vaak de afkorting ‘k.k.’ Dit betekent ‘kosten koper’. Dat houdt in dat er naast de overeengekomen verkooprijs nog bijkomende kosten zijn voor rekening van de koper. Overigens bij nieuwbouwwoningen staat de afkorting ‘v.o.n.’ achter de koopsom. Dit betekent ‘vrij op naam’, dat wil zeggen dat de koper naast de aankoopsom juist geen bijkomende kosten heeft.

Welke kosten gaat het om?

Bij een overeenkomen koop met ‘kosten koper’ krijgt de koper naast de aankoopsom de volgende kosten voor zijn/haar rekening:
– Overdrachtsbelasting
– Notariskosten voor de leveringsakte
– Kosten voor een eventuele hypotheekakte
In de praktijk gaat het om een aantal procent van de koopsom als bijkomende kosten voor de koper. Deze kosten dienen te worden voldaan bij overdracht van de gekochte woning. Deze kosten koper bedragen al snel vele duizenden euro’s. Het is dan ook erg belangrijk dat je hier als koper rekening mee houdt in het totale budget bij de aankoop van een woning.

 Uit eigen middelen betalen

Deze kosten koper zijn in de meeste gevallen niet financierbaar via de hypotheek. Dit betekent dat de koper deze kosten uit eigen middelen moet kunnen voldoen. Bij bijvoorbeeld een voorbehoud financiering wordt er meestal uitgegaan van alleen de koopsom of een deel daarvan. Dat betekent dat het niet kunnen voldoen van de k.k. geen deel uitmaakt van dit eventuele voorbehoud.

Bezint eer ge begint

Ook hiervoor geldt weer dat je als koper goed moet weten wat de budgettaire (on)mogelijkheden zijn en dat je daar goed rekening mee houdt bij het kopen van een woning. Als je je professioneel laat bijstaan door een goede aankoopmakelaar kan er nauwlettend rekening worden gehouden met jouw persoonlijke situatie en kunnen teleurstelling of onaangename financiële verrassingen worden voorkomen.

Ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Meer van onze blog:

Omgeving Eindhoven, bij blog over update box 3
24 december, 2024

Het is (helaas) weer tijd voor een update over box 3

De gemoederen rond box 3 blijven ons, de wetgever en de belastingdienst bezighouden. Tot december was de wetgever voornemens om per 1-1-2027 te ...
Lees meer
06 december, 2024

Huurverhoging na 2024, een studie op zich 

Een pakkend voorbeeld van overregulering? Ik som hieronder even een aantal factoren op die van invloed zijn op de huurverhoging van woningen in ...
Lees meer