Wat mag je aanpassen in een huurwoning?

Wat mag je aanpassen in een huurwoning?

Als huurder heb je meestal beperkte mogelijkheden om aanpassingen te doen in een gehuurde woning, omdat je over het algemeen de woning bij vertrek weer moet opleveren in de originele staat. De specifieke regels en beperkingen kunnen variëren afhankelijk van de huurovereenkomst en de lokale wetgeving. Sla hier dus goed je eigen huurovereenkomst op na.  

In het algemeen gelden echter de volgende richtlijnen: 

  • Kleine cosmetische veranderingen: Je mag meestal kleine cosmetische veranderingen aanbrengen, zoals het schilderen van muren in een andere kleur, zolang je de originele staat van de woning kunt herstellen voordat je vertrekt. Dit betekent dat je de muren moet terugbrengen naar de oorspronkelijke kleur, tenzij de verhuurder akkoord gaat met de geverfde kleur. 
  • Tijdelijke aanpassingen: Je mag meestal tijdelijke aanpassingen doen, zoals het ophangen van schilderijen, spiegels of planken, zolang je geen permanente schade aan de woning veroorzaakt. Het is belangrijk om te voorkomen dat je gaten boort in muren, tegels, of in andere structurele elementen van de woning. Je moet dit ook weer vakkundig herstellen wanneer je de huurwoning verlaat. Zorg dus dat bijvoorbeeld gaatjes gevuld zijn en de muur weer netjes is geverfd. 
  • Voorafgaande toestemming: Voor grotere aanpassingen, zoals bijvoorbeeld het installeren van nieuwe apparatuur, het veranderen van vloerbedekking, het aanpassen van sanitair of het verbouwen van een kamer, moet je voorafgaand schriftelijk toestemming van de verhuurder krijgen. Zorg ervoor dat je deze toestemming krijgt vóórdat je wijzigingen aanbrengt. Doe je dit niet, dan ben je in strijd met de huurovereenkomst en ben je mogelijk verantwoordelijk voor de kosten van het herstellen van de woning in de oorspronkelijke staat. 
  • Veranderingen voor toegankelijkheid: In sommige gevallen kan een verhuurder verplicht zijn om aanpassingen toe te staan die nodig zijn voor de toegankelijkheid van gehandicapte huurders. Dit kan onder andere het installeren van hellingbanen, beugels of andere voorzieningen zijn. De specifieke regels en vereisten variëren echter afhankelijk van de woning en soms de gemeente waarin de woning is gelegen. 

Voorkomen is beter dan genezen. Als je iets wilt veranderen bespreek dat dan eerst met je verhuurder en lees sowieso de huurovereenkomst goed door. Op die manier krijg je duidelijkheid over wat wel en niet is toegestaan in de specifieke woning en situatie en voorkom je wellicht vervelende situaties en onnodige kosten achteraf. 

Neem bij vragen gerust contact op met een van onze verhuurmakelaars.

Meer van onze blog:

28 juni, 2024

De Wet betaalbare huur

Onbegrijpelijk, maar na fel en terecht verzet vanuit de branche, en kritiek van diverse experts, waaronder de Raad van State, is de Wet ...
Lees meer
18 juni, 2024

Informatieplicht Wet goed verhuurderschap

Sinds 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht. We informeerden onze verhuurders daar vorig jaar al over door dit blog te schrijven. ...
Lees meer