Verkoop woning verhuur woning

Wat als je woning verkopen niet lukt? 

Na een jarenlange, toenemende gekte op de woningmarkt zien we deze trend nu stagneren. Waar woningen enige tijd geleden dezelfde maand of zelfs week nog verkocht werden, duurt dit momenteel gemiddeld gezien toch iets langer. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden als het verkopen van je woning niet lukt.   

De verkoop een impuls geven

Als je woning al een tijdje op de markt staat wordt deze minder bekeken en minder aantrekkelijk. Wanneer je ervoor kiest om te zakken in de vraagprijs en de woning opnieuw aan te bieden komt de woning weer ‘vers’ binnen bij woningzoekenden. De kans is groot dat de interesse hiermee weer wordt aangewakkerd. Echter kunnen er ook nadelen zitten aan het verlagen van de vraagprijs. Woningzoekenden zullen mogelijk denken dat er ‘iets mis is’ met de woning. Daarnaast kan dit de onderhandelingspositie verzwakken, omdat woningzoekenden weten dat je lastig van je woning afkomt.

Een andere manier om de verkoop een impuls te geven is door een nieuwe presentatie te maken. Overweeg om de woning te laten stylen en laat vervolgens nieuwe foto’s, een video of 360 graden foto’s maken. Het effect van een goed gestylede woning is (ook tijdens een bezichtiging) enorm.

Verhuur bord

Tijdelijk verhuren in plaats van verkopen

Een andere optie is om de woning tijdelijk te verhuren, terwijl deze wel in de verkoop blijft. Dit wordt verhuur op grond van de Leegstandwet genoemd. Hiervoor heb je een speciale vergunning nodig, welke bij de gemeente kan worden aangevraagd. De gemeente stelt een aantal voorwaarden voor het verstrekken van deze vergunning. De belangrijkste zijn dat de woning leeg moet staan en dat de eigenaar aantoont dat de te verhuren woonruimte zal worden bewoond. De gemeente kan de vergunning voor maximaal 5 jaar verstrekken.

Het voordeel van deze manier van verhuren is dat de huurovereenkomst tussentijds kan worden opgezegd wanneer de woning verkocht wordt. Als verhuurder/woningeigenaar geldt er dan een opzegtermijn van 3 kalendermaanden. Voor de huurder geldt een opzegtermijn van 1 kalendermaand. De huurder heeft dus geen huurbescherming.   

Woning als belegging aanhouden

Dan is er nog de mogelijkheid om de woning uit de verkoop te halen en aan te houden als belegging. Hierbij is het belangrijk dat je goed in kaart brengt of dit in jouw situatie rendabel en financieel haalbaar is. Indien je je woning langere tijd geleden hebt gekocht en/of je maandelijkse lasten laag zijn kan het interessant zijn om de woning aan te houden en te verhuren. Let er wel op dat in veel gevallen de (eventueel bestaande) hypotheek moet worden overgesloten. Er zijn diverse hypotheekverstrekkers die een “verhuurhypotheek” aanbieden, maar in reguliere hypotheekaktes wordt verhuur meestal verboden.  

Het aanhouden als belegging kan ook een tijdelijk karakter hebben; de woning kan bijvoorbeeld worden verhuurd met een huurovereenkomst van maximaal twee jaar. Verder is het in de vrije sector zo dat huurperiodes gemiddeld twee tot drie jaar duren. Voor veel huurders is huren in de vrije sector namelijk sowieso een tijdelijke oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een overbrugging of huurders die voor het eerst gaan samenwonen en nog geen woning willen/kunnen kopen. 

Benieuwd wat Interhouse voor je kan betekenen?

De woningmarkt is de afgelopen tijd enorm veranderd. Gelukkig zijn er dus wel alternatieven wanneer het verkopen van je woning niet lukt. Weeg alle opties goed af en vraag advies van een specialist, zodat je de juiste keuze maakt. Een van onze verhuurmakelaars kan bijvoorbeeld met je meekijken naar de mogelijkheden. 

Ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact met ons op.

 

 

 

Meer van onze blog:

Rustig aan met vastgoed
05 maart, 2024

Rustig aan met dat vastgoed 

Als je, net zoals ik, werkzaam bent in de vastgoedbranche, lijkt het erop alsof de wereld in brand staat. Van alle kanten komen ontwikkelingen op ...
Lees meer
29 november, 2023

De Wet vaste huurcontracten

De Wet vaste huurcontracten is door de Eerste Kamer aangenomen en zal vanaf volgend jaar (mogelijk 1 juli 2024) in werking gaan treden voor ...
Lees meer